Quantcast
Scandal în Franța, din cauza „hijabului pentru alergat“ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Scandal în Franța, din cauza „hijabului pentru alergat“

Firma a informat că a decis să suspende produsul „după un val de insulte” şi „ameninţări fără precedent”. Politicienii francezi au afirmat că „hijabul pentru alergat” contrazice valorile seculare ale Franţei, iar unii parlamentari au sugerat chiar boicotarea magazinului. Decathlon a susţinut iniţial hijabul, care se vinde deja în Maroc.

„Am luat decizia de a nu vine de acest produs în Franţa la acest moment”, a afirmat Xavier Rivoire, purtătorul de cuvînt al Decathlon, pentru postul de radio RTL. El afirmase anterior pentru AFP că decizia iniţială a fost de a face sportul „accesibil pentru toate femeile din lume”. Hijabul, care acoperă părul şi nu faţa, urma să fie vîndut în 49 de ţări începînd cu martie.

Compania franceză a informat că a primit 500 de telefoane şi emailuri în care oamenii se plîngeau de „hijabul pentru alergat”, unii dintre ei insultînd şi ameninţînd cu violenţa fizică membrii staff-ului.  Agnes Buzyn, ministrul Sănătăţii, a afirmat că deşi un astfel de produs nu este interzis în Franţa, nu este o viziune pe care o împărtăşeşte ca femeie. „Aş prefera ca o firmă franceză să nu promoveze acest produs”, a afirmat ea.  Purtătoarea de cuvînt a Le Republique en Marche, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, Aurore Bergie, a comentat situaţia pe Twitter, sugerînd un boicot.

„Alegerea mea ca femeie şi ca cetăţeană va fi să nu mai am încredere într-o firmă care nu ne respectă valorile”, a scris ea. Răspunzîndu-i tot pe Twitter, Decathlon a afirmat: „Scopul nostru este simplu: să oferim un produs sportiv adaptat, fără judecată”. Mai tîrziu, Decathlon a informat că doreşte să readucă pacea după „reacţiile violente” care au trecut peste dorinţa lor de a servi nevoile clienţilor.

Hijabul musulman este permis în spaţiile publice în Franţa, însă a fost interzis în şcolile de stat şi în anumite clădiri ale statului din 2004. Statul francez consideră că orice simbol religios, precum hijabul, nu menţine aparenţa neutralităţii religioase pe care trebuie să o aibă elevii şi cei care lucrează la stat, conform legilor ţării.

Sursa

 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply