Stiri externe

Zeci de femei au fost arestate în Iran după ce au apărut în public fără VOALUL MUSULMAN

Poze postate pe Twitter arătau mai multe femei îmbrăcate în veşminte tradiţionale, fluturând pancarte cu mesaje de susţinere a libertăţii de alegere.

Procurorul Mohammad Jafar Montazeri a minimalizat intensificarea protestelor, afirmând că acestea sunt acţiuni “triviale” şi “copilăreşti”, posibil inspirate de străini.

Un avocat pentru drepturile omului a declarat că autorităţile au stabilit o cauţiune de peste 100.000 de dolari pentru una din femeile deţinute.

Montazeri a susţinut că femeile care au încălcat regulile “hijab” – ce prevăd obligativitatea purtării unui voal şi o îmbrăcăminte modestă – au fost probabil încurajate să facă acest lucru de străini.

Însă chiar şi unii conservatori iranieni s-au declarat în favoarea protestelor, spunând că regulile religioase ar trebuie să ţină de alegerea personală.

Înainte de alegerea moderatului Hassan Rouhani în funcţia de preşedinte, poliţia moralităţii obişnuia să asigure implementarea cu stricteţe a codului vestimentar. Însă după alegerea lui Rouhani, care a promis extinderea libertăţilor civile, acţiunile de impunere a acestor reguli au devenit mai rare.

Citește și:  Rouhani: Emiratele Arabe Unite au făcut o “mare greşeală” atunci când au ajuns la un acord de pace istoric cu Israelul

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 + = 46

Close