Quantcast
Yom HaShoah- Ziua de Comemorare a Holocaustului – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Yom HaShoah- Ziua de Comemorare a Holocaustului

Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului, cunoscută în ebraică “Yom HaShoah”, cade în acest an joi (19 aprilie). Ziua comemorează uciderea celor aproximativ şase milioane de evrei în timpul regimului nazist şi altor alte  cinci milioane în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Data specifică este aleasă în acelaşi timp cu aniversarea revoltei din Ghetoul Varşovia, corespunzând calendarului ebraic.

Evreii, şi nu numai, folosesc frecvent termenul Shoah pentru “catastrofă”, cu referire la Holocaust. După începerea Celui de-al Doilea Război Mondial, cancelarul german Adolf Hitler a creat lagăre de muncă forţată şi de exterminare în întreaga Europă, pentru a executa “soluţia finală a problemei evreieşti”.

Naziştii au persecutat şi alte grupuri pe care ei le-au considerat “inferioare”, inclusiv ţigani, cei cu handicap fizic şi mental, homosexuali şi lesbiene, prizonieri sovietici de război, comunişti şi numeroase grupuri minoritare. Iniţial, regimul nazist a construit lagăre de muncă forţată pentru a închide poporul evreu, dar  încă din 1941 s-au construit lagăre de exterminare destinate exclusiv pentru uciderea în masă rapidă şi eficientă a poporului evreu şi a altora.

Pe măsură ce numărul supravieţuitorilor Holocaustului se diminuează- 12 000 au murit anul trecut- Israel se străduieşte să păstreze amintiri relevante şi să promoveze educaţia publică privind Holocaustul. În 1953, Prim-Ministrul David Ben-Gurion a semnat o lege prin care a desemnat Yom HaShoah a fi comemorată pe data de 27 a lunii nisan, în calendarul evreiesc. În fiecare an, în ziua aceea, de Yom HaShoah o sirenă sună la 10:00 am, anunţând două minute de tăcere când Israel îşi opreşte activităţile- şoferii chiar se opresc şi ies afară din maşini- pentru a comemora victimele Holocaustului.

În acest an, comemorarea Yom HaShoah vine în perioada în care Israel şi puterile occidentale continuă să confrunte ameninţarea programului nuclear suspect al Iranului. Negociatorii iranieni au început discuţiile în Istanbul sâmbătă, împreună cu reprezentanţii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi Germania privind eforturile lor de a dobândi materialul nuclear care a stârnit explozii ale sancţiunilor de pedeapsă internaţională.

“Vreau să amintesc tuturor de principala lecţie a Holocaustului împotriva poporului nostru- că în cele din urmă atunci când există ameninţare la adresa supravieţiurii noastre, trebuie să nu lăsăm soarta noastră în mâinile altora”, a declarat Prim-Ministrul Benjamin Netanyahu în ianuarie, la Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. “Când se pune problema soartei noastre, este obligaţia noastră să ne bazăm pe noi înşine.”

Congresul SUA a mai desemnat săptămâna 15-22 aprilie ca Zile Naţionale de Comemorare atunci când guvernele naţionale, de stat şi locale, locurile de închinare şi alte instituţii din întreaga ţară onorează pe acei care au pierit în Holocaust. Ca în anii anteriori, Muzeul  Memorial al Holocaustului  SUA va coordona o ceremonie în Capitoliul Rotunda din Washington în această perioadă.

Stiri Crestine.ro

Despre

Leave a Reply