Stiri externe

Viena a găsit soluția la problema imigranților: Să-i ținem pe insule!

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, propune ca Uniunea Europeana sa ii impiedice pe solicitantii de azil sa ajunga direct pe continent retinandu-i in insule.

refugiati_15504100-660x400-480x290

“Uniunea Europeana ar trebui sa ia ca exemplu unele aspecte ale modelului australian” de gestionare a fluxurilor migratorii, a declarat ministrul pentru editia de duminica a cotidianului Die Presse.

Marina australiana respinge sistematic vapoarele cu imigranti clandestini. Cei care ajung la tarm sunt trimisi in lagare de detentie din larg, ca Manus din Papua Noua Guinee, Nauru, o insulita din Pacific, sau in Insula Craciunului din Oceanul Indian, pentru perioada in care cererea lor de azil este analizata, transmite AFP.

“Modelul australian nu este reproductibil integral, insa principiile sale sunt, de asemenea, aplicabile Europei”, a explicat seful diplomatiei de la Viena, care s-a aratat sceptic in legatura cu viitorul acordului incheiat cu Turcia in vederea reducerii numarului de migranti plecand spre Europa.
Sebastian Kurz a reamintit ca retentia insulara a fost practicata si de Statele Unite ale caror servicii de imigratie, in prima jumatate a secolului XX, ii opreau pe noii veniti in Ellis Island, situata la gura de varsare a raului Hudson, la New York.

“Un astfel de model insular poate fi drumul spre Europa” pentru migranti, a insistat ministrul, care considera ca reprezinta o modalitate de a-i descuraja pe viitorii solicitanti de azil.

Citește și:  Prima linie aeriană creștină din lume

In prezent, numerosi migranti salvati in mare sunt trimisi spre insulele grecesti sau insula italiana Lampedusa.

Dupa ce Guvernul de la Canberra a adoptat aceasta politica, vapoarele cu migranti nu mai ajung pe coastele Australiei. Tara isi atrage constant din acest motiv critici aspre din partea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

Salvarea in mare a ambarcatiunilor cu migranti in pericol, cum a fost cazul zilele trecute in largul coastelor Libiei, “nu trebuie sa ofere un bilet spre Europa”, a tinut sa mentioneze Sebastian Kurz.

El si-a mai exprimat dorinta ca “UE sa stabileasca un principiu clar: cei care incearca sa intre ilegal in Europa trebuie sa isi piarda dreptul de a solicita azil”.

Austria, condusa de o coalitie intre social-democrati si conservatori, a primit in 2015 aproape 90.000 de solicitanti de azil sositi in Europa prin insulele grecesti in perioada de varf a valului migrator. Ulterior, Guvernul si-a inasprit politica si conditiile de azil, luand initiativa de a pune capat tranzitului migrantilor prin Balcani spre Europa de Vest.

NapocaNews

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 71 =

Close