Istoria CrestinismuluiStiri externeVideo

VIDEO: Palatul lui Irod, locul unde unii arheologi spun ca a fost judecat Isus

Inlauntrul zidurilor Orasului Vechi, descoperirile din Palatul lui Irod au captat atentia eruditilor evrei si crestini. Mai mult de 2 000 de ani de istorie sunt adunati intr-o singura cladire, acolo unde Pilat din Pont L-ar fi condamnat pe Isus.

La marginea de vest a Orasului Vechi, Turnul lui David se ridica deasupra zidurilor. Cu 16 ani in urma, arheologii au descoperit o cladire in timp ce lucrau la muzeul din Turnul lui David. Inscriptiile de pe pereti preced chiar si perioada lui Isus si a guvernatorului roman care L-a condamnat la moarte pe cruce, Pilat din Pont.

Ani la rand, expertii au sugerat ca Pilat ar fi rostit sentintele din fortareata Antonia, aflata in cealalta parte a orasului, unde erau cazati soldatii romani.

Dovezile recente, descoperite in palatul regelui Irod, indica insa faptul ca opulentul Pilat ar fi pronuntat sentintele de aici.

Arheologul Amit Reem a ajutat la descoperirea sitului palatului in anul 1999. El cunoaste istoria din spatele acestor ziduri, din vremea lui Irod pana in 1940, cand locul a fost invadat de britanici: „Pana in prezent, aceste ziduri impresionante sunt singurele vestigii ale palatului lui Irod. Nu stim ce s-a intamplat cu suprastructura, cu palatul in sine. Poate a fost distrus in timpul unei revolte mari, poate a fost distrus de catre romani, de catre cruciati sau de catre otomani.”

Citește și:  300 de persoane ucise și 400 de civili luați ostatici. ISIS, în spatele înca unui „masacru oribil”

„Nu stim exact locul in care a fost judecat Isus, unde a fost interogat de catre Pontiu Pilat, dar stim ca a avut loc undeva in palatul lui Irod.” David Pillegi este pastor la Christ Church, biserica situata la cativa pasi de acest loc. „Stim ca, dupa moartea lui Irod, palatul sau a devenit proprietate romana. Mai stim ca, in fiecare an de Paste, Pontiu Pilat venea din Cezareea pana la Ierusalim, pentru a asigura paza orasului in timpul sarbatorii pe care evreii o numeau sarbatoarea libertatii. Daca se producea agitatie in Ierusalim, de obicei se intampla in timpul sarbatorii de Paste.”

Pillegi spune ca, intr-un fel, Turnul lui David cuprinde intreaga poveste a vietii lui Isus: „De jumatate de secol, oamenii de stiinta sustin ca viata lui Isus incepe la Turnul lui David, care a fost palatul lui Irod, locul unde au venit si magii. Viata lui Isus a luat sfarsit atunci cand Pontiu Pilat L-a condamnat la moarte, cam in aceeasi locatie. Exista o ironie interesanta in aceasta poveste.”

Arheologul israelian Renee Sivan este inca uimita de forta si opulenta palatului, desi a ajutat si ea la inceperea excavatiilor: „Ierusalimul e asemenea unei cepe. Dai jos strat dupa strat si parca nu se mai termina. Apoi, mai si plangi putin. Asa se intampla si aici.”

Citește și:  Persecuțiile anti-creștine au ajuns aproape de Genocid

Pileggi spune ca muzeul de la Turnul lui David este cel mai important muzeu din oras si ca turistii ar face bine sa isi inceapa calatoria aici: „Am mai descoperit ceva, locul unde Isus a fost condamnat la moarte de catre Pontiu Pilat. Aceasta ii va ajuta pe crestini sa inteleaga mai bine acele evenimente monumentale care au avut loc in viata lui Isus, Mesia din Nazaret, in ultima saptamana a vietii Sale.”

La doar cativa kilometri departare se afla Muntele Maslinilor, locul unde, conform Bibliei, Isus Se va reintoarce.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 256 – decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

 

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3

Close