Stiri externeVideo

VIDEO: Dumnezeu i-a dat zile de pocăință, dar la 104 ani vrea să se sinucidă asistat

La 104 ani, cel mai varstnic om de stiinta din Australia, David Goodall, isi face un ultim cadou. Dupa ani de asteptari, in sfarsit poate merge in Elvetia. Dar nu pentru a admira muntii si a respira aerul curat, ci pentru a muri.

„Nu sunt fericit. Vreau sa mor… Nu e ceva trist in mod special, trist e faptul ca nu mi se permite!”, a declarat el pentru ABC, chiar in ziua in care a implinit 104 ani. Dorinta sa, aceea de a muri, e insa pe cale sa se indeplineasca.

In Australia, eutanasia e ilegala, aminteste CNN.. Doar in statul Victoria sinuciderea asistata ar putea fi legalizata de la jumatatea lui 2019.

In sapte state americane e legiferata cate o forma de sinucidere asistata, la fel si in tari ca Japonia, Belgia si Elvetia. E motivul pentru care David Goodall va zbura multi kilometri, pentru a iesi din granitele tarii sale si a beneficia de ceea ce considera el ca e „dreptul sau” de om in etate, care si-a platit datoriile fata de societate.

„Cred ca orice adult rational ar trebui sa aiba acces la medicamente care sa-i ofere o moarte linistita si sigura”, spune ecologistul si botanistul.

„Oricum nu mai am foarte mult timp”, mai spune el. Goodall nu sufera de nicio boala terminala, insa sanatatea lui se deterioreaza. Recent, a cazut in casa si a ramas pe podea timp de doua zile, pana l-a gasit menajera.
Goodall, care s-a nascut cu cateva luni inainte de Primul Razboi Mondial, a fost profesor respectat atat in Australia natala, cat si in Marea Britanie sau SUA. Nici dupa ce s-a pensionat, in 1979, nu a stat degeaba. A continuat o vreme sa lucreze la universitate si juca teatru impreuna cu o echipa de amatori.

Citește și:  SUA: Un tribunal confirma dreptul unui cofetar de a refuza sa vanda un tort de nunta pentru un cuplu de lesbiene

Insa trecerea anilor il face din ce in ce mai nefericit. „Regret profund faptul ca am ajuns la aceasta varsta”, spune el. De altfel, a si incercat sa se sinucida recent, dar s-a trezit la spital.

De 20 de ani face parte dintr-o organizatie care militeaza pentru dreptul la sinucidere asistata, Exit International. „Daca cineva alege sa se sinucida, atunci nu cred ca ar trebui sa se amestece cineva” – asa gandesc Goodall si multi altii ca el.

Pentru ca Goodall sa poata sa-si implineasca aceasta dorinta, pe GoFundMe a fost creat un cont unde s-au putut face donatii. S-au strans 20.000 de dolari, bani cu care barbatul va merge intai, pentru cateva zile, in Franta, dupa care in Elvetia. Va muri pe 10 mai.

SURSA

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2

Close