Informatii utile

Un vechi papirus carbonizat a fost descifrat folosind tehnologie 3D

57e643046f018_unwrappred-630

Un sul vechi carbonizat, ce a fost descoperit În 1970, a putut să fie analizat acum folosind tehnologie avansată. Analiza a putut să fie posibilă cu tehnologia 3D, bazată pe raze X, și a fost efectuată de Universitatea din Kentucky, împreună cu experți din Israel. Aceștia au contat cu tehnologie de la Google, bucurându-se de sprijinul Fundației Naționale de Știință din Statele Unite.

Munca atât de minuțioasă a dus la rezultate surprinzătoare. S-a putut demonstra că sulul descoperit în urmă cu patru decade în zona En Ghedi (lângă Marea Moartă) este copia  cea mai veche a cărții Levitic, de care se dispune în actualitate, și cea mai veche evidență a unui text biblic standardizat.

„Este un text 100 % identic cu cel pe care îl utilizăm în ziua de azi”, a explicat investigatorul de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Emmanuel Tov. „Timp de 2 000 de ani, textul biblic din Levitic nu s-a modificat”.

Acest lucru coroborează atât Biblia evreiască, precum și majoritatea traducerilor protestante din actualitate.

„Nu vă puteți imagina bucuria din laborator”, a spus Pnina Shor de la Autoritatea Israeliană de Antichități, ce a participat la studiu. Să „derulezi digital” acest papirus carbonizat, părea o glumă la început, dar a dus la deschiderea unor posibilități total nesperate.

Citeste mai mult pe: benidradici.com

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 + = 94

Close