Stiri externe

Un număr alarmant de britanici se declară a fi „fără religie”

NatCen a publicat recent rezultatele unui studiu privind apartenența religioasă a populației britanice. Aceste date arată că numărul persoanelor din Marea Britanie care se consideră „fără religie” a crescut alarmant titreaza siteul alfaomega.tv

Mai mult de jumătate (53%) din publicul britanic se declară ”fără religie”, procentul în 2015 fiind de 48%. Numărul celor care nu au nici o credință a crescut treptat de la începutul studiului în anul 1983, când cei care declarau că nu au o religie erau 31% din populație.

Biserica Anglicană e în continuă scădere

Declinul aparteneței religioase lovește Biserica din Anglia foarte puternic. Doar 15% din britanici se consideră anglicani, acesta fiind doar jumătate din procentul care declarau același lucru în anul 2000. Procentul persoanelor care se declară catolici a rămas aproximativ același: 1 din 10 personane de-a lungul ultimilor 30 de ani. Aproximativ 1 persoană din 20 (6%) aparține unui grup religios necreștin.

Tinerii își pierd credința

Tinerii sunt pricipala cauză a acestui declin al aparteneței religioase. În 2016, șapte din zece tineri cu vârstele cuprinse între 18 și 24 ani (71%) au declarat că nu aparțin niciunui grup religios. În 2015, 62% dintre aceștia declarau același lucru.

A existat o scădere a apartenenței religioase în rândul tuturor grupurilor de vârstă între 2015 și 2016, mai puțin în rândul personelor în vârstă. Patru din zece persoane cu vârstele cuprinse între 65-74 de ani spun că nu au religie, iar procentul celor ”fără religie” a persoanelor cu vârsta peste 75 este de 27%.

Cel mai puțin prezenți în Biserica Anglică sunt tinerii. Doar 3% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani s-au declarat anglicani, pe când procentul celor de peste 75 ani este de 40%

Roger Harding, șeful NatCen’s British Social Attitudes a declarat:

“Diferențele aparteneței religioase în funcție de vârstă sunt foarte mari și având în vedere că atât de mulți tineri nu au o religie este greu ca acesastă situație să se schimbe prea curând. Scăderea numărului membrilor Bisericii Anglicane este cea mai dramatică, iar acest lucru ar trebui să pună pe gânduri liderii religioși. Prin acest studiu am mai aflat că oamenii religioși devin din ce în ce mai deschiși în privința unor probleme precum relațiile între personele de același sex și avortul. Privind la aceste date, cred că liderii credincioși ar trebui să se întrebe ce ar trebui să îmbunătățească în conducerea congregației lor pentru a putea face față acestor schimbări ale societății.”

 

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 41

Close