PersecutiiStiri externe

TURKMENISTAN: ȘASE BISERICI ÎNDRĂZNESC SĂ CONTESTE PREȘEDINTELE REPUBLICII

 Pe cât acest demers este de riscant, tot atât de mult este de îndrăzneț într-o țară ca Turkmenistanul unde bisericile evanghelice sunt ilegale. Șase dintre ele reclamă șefului de Stat dreptul de a fi recunoscute oficial.

Scrisoarea semnată de către cele șase biserici a fost adresată direct președintelui turkmen Gurbanguly Berdymukhammedov cu următorii termeni: «Noi, creștinii Bisericii evanghelice și cetățenii Turkmenistanului avem cu adevărat dorința de a sluji societății și țării noastre. […] Suntem triști pentru că nu putem împărtăși liber credința noastră cu compatrioții noștri.»

De la Legea din martie 2016 privind «organizarea libertății religioase», toate comunitățile creștine au trebuit să fie reînregistrate oficial, prezentând o listă cu cel puțin 50 de membri care au peste vârsta de 18 ani. În mod curios, cererile bisericilor evanghelice au fost amânate sistematic și apoi refuzate fără explicații.

În Turkmenistan, numeroase restricții sunt impuse creștinilor, având ca consecință «vizitele» poliției la întâlnirile creștine și arestări, dar și discriminare la muncă și alte feluri de probleme.

Familiile creștine sunt de asemenea preocupate în mod constant de faptul că copiii lor merg la școlile publice. Când sunt întrebați despre activitățile extra-curriculare, ce vor spune acești micuți elevi profesorului sau colegilor lor, fără a trăda întâlnirile clandestine ce se petrec în casele lor?

Citește și:  SUA: Un an de închisoare pentru autorul filmului ”Inocenţa musulmanilor”

Orice adunare turkmenă care nu este înregistrată oficial la autorități se află într-o situație ilegală și orice activitate le este interzisă. Acesta este cazul multor biserici de casă în care se adună mai puțin de 50 de persoane. Dacă legea este depășită, amenzile aplicate sunt ridicate, în special pentru responsabili. Comunitățile înregistrate sunt însuși strict controlate

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − = 30

Close