Stiri externe

Turcia sechestreaza si nationalizeaza biserici crestine din sudul tarii

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat punerea sub sechestru si nationalizarea a sase biserici crestine din sudul tarii, pe fondul luptelor dintre guvern si kurzi care nu se mai sfarsesc.

291485_articol

Masura a starnit ingrijorare printre cetatenii turci care nu sunt de confesiune musulmana, intrucat aceasta vine dupa un set de mai multe reguli adoptate de regimul strict turc care limiteaza libertatile turcilor intr-o oarecare masura.

Sechestrarea si nationalizarea acestor biserici inseamna ca statul turc le are in proprietatea sa si sunt acum administrate de autoritatile publice competente, intr-o tara in care mai bine de 98% din populatie e de confesiune musulmana.

Turcia a spus ca masurile de sechestrare si nationalizare au fost luate pentru a reconstrui si restaura monumentele istorice ale orasului, care au fost partial distruse de conflictul care dureaza de mai bine de 10 luni dintre fortele guvernamentale si militantii partidului kurd PKK.

Chiar daca decizia autoritatilor pare justificata intr-o oarecare masura, aceasta a starnit ingrijorare printre cetatenii orasului, intrucat nu mai au unde sa participe la ceremoniile religioase. Acestia au amenintat ca vor duce situatia in instanta, insa au sanse foarte mici de reusita.

Unul dintre liderii bisericii protestante din zona a spus ca ,,Guvernul nu a luat aceste proprietati pentru a le proteja. Au facut acest lucru pentru a le dobandi fara prea multe probleme.” Chiar daca pe langa aceste biserici crestine au fost nationalizate si cateva moschei, acestea au viitorul asigurat intrucat sunt finantate 100% de statul turc. Nu se poate spune acelasi lucru si despre bisericile crestine, care sunt sustinute de cei care sunt de aceasta confesiune prin donatii.

Autoritatile locale sunt de asemenea impotriva deciziei de sechestrare si nationalizare, intrucat acestea nu au justificare legala si s-ar putea sa cauzeze probleme mari din punct de vedere cultural orasului, dupa cum precizeaza WWM.

Citeste mai multe pe: ZIARE ONLINE

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =

Close