Stiri externe

Trump sistează finanțarea de către Guvernul SUA a organizațiilor pro-avort din străinătate

Luni, 23 ianuarie 2017, Președintele Donald Trump a sistat finanțarea de către Guvernul SUA a organizațiilor pro-avort din străinătate. Practic, președintele SUA e emis un ordin de reinstituire a legislației cunoscută sub numele de „Mexico City Policy”.

Aceasta a fost inițiată de către Președintele Ronald Reagan în 1984 și prezentată public pentru prima dată la o conferință a ONU care a avut loc la Mexico City. Ea a fost continuată de George Bush, anulată de Bill Clinton, restaurată de George W. Bush și din nou anulată de Barack Obama.

Mexico City Policy cere ca organizațiile din străinătate care primesc fonduri de la Guvernul SUA să nu fie furnizori de servicii de avort la cerere (decât dacă e nevoie să salveze viața mamei și în alte câteva cazuri speciale), să nu promoveze legalizarea avortului la cerere în țările unde acționează și să nu promoveze avortul ca formă de control al nașterilor.

Dacă anularea Mexico City Policy de către Obama a făcut parte din primul set de măsuri ale acestuia în 2009, explicația pentru care Donald Trump dorește să o repună în practică în a treia zi a președinției sale este semnificația zilei de 22 ianuarie.

Pe 22 ianuarie 1973, Curtea Supremă a SUA a legalizat avortul la cerere prin decizia Roe vs. Wade. În aceeași zi, avortul la cerere a fost legalizat în toate cele nouă luni de sarcină, prin decizia Doe vs. Bolton. În urma legalizării, aproape 60 de milioane de copii au fost avortați până în prezent în Statele Unite.

Ambele femei care au câștigat procesele cu statul pentru legalizarea avortului, Norma McCorvey, cu pseudonimul Jane Roe, respectiv Sandra Cano, cu pseudonimul Mary Doe, au declarat după o perioadă că au mințit în procesul Roe vs. Wade, respectiv Doe vs. Bolton, și că doresc anularea rezultatelor și reinstaurarea protecției vieții asupra copiilor nenăscuți.

În campania electorală, Donald Trump nu a promis restaurarea Mexico City Policy, ci alte măsuri pentru protecția vieții copiilor nenăscuți.

stiripentruviata.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 + = 38

Close