Stiri externe

Trump predică religia unui Dumnezeu furios

Donald Trump este departe de a fi un om religios, conservator sau principial în viaţa sa particulară. Însă în afacerile de stat a preluat stindardul dreptei religioase, anulând tradiţionala separare între religie și stat.

Evoluţia societăţii americane sub ultimele administraţii democrate a lăsat nemulţumiţi nu doar printre cei care și-au pierdut joburile în urma automatizărilor și a mutării producţiei în ţări cu mâna de lucru mai ieftină, ci și printre conservatorii alarmaţi de imoralitatea din ce în ce mai evidentă a politicilor americane. De-a lungul vieţii sale, Trump și-a schimbat afilierea politică nu mai puţin de cinci ori, însă acum a ales să mizeze pe forţa resentimentară a acestor oameni, pregătiţi să își ia ţara înapoi.

Precum Moise, ale cărui mâini trudite au fost susţinute de Aaron și de Hur pentru înfrângerea amaleciţilor, puterea executivă a lui Trump este susţinută de Mike Pence, care ţine mapa cu ordinele executive, și de Steve Bannon, care ţine stiloul cu care Trump le semnează, astfel încât, în final, soarta poporului american să fie schimbată. Vicepreședintele Pence este un om care în mod constant a încercat să subjuge politica religiei, ca în anul 2000, când în campania sa pentru un loc în Congres a cerut ca fondurile federale pentru bolnavii de HIV/SIDA să fie direcţionate doar către cei care vor să renunţe la homosexualitate. Bannon, șef peste strategii și consilierii lui Trump, este bine cunoscut pentru poziţiile sale extremiste, pentru a căror propagare a lansat site-ul de știri Breibart. Misiunea acestui site este să „avertizeze lumea, în special Vestul iudeocreștin, că se află într-o criză”, fiind asaltat de ateism, secularism și islam. În cadrul unei conferinţe la Vatican în 2014, Bannon a avertizat că ne aflăm în „stadiul de început al unui conflict brutal și sângeros”. Creștinii uniţi într-o forţă militantă, pregătiţi nu doar să își susţină convingerile într-o societate în schimbare, dar să „lupte” pentru ele, este răspunsul lui Bannon la această criză. Bannon tocmai a fost pus de Trump să ocupe un loc și în Consiliul Naţional de Securitate al SUA. De asemenea, noul director al CIA crede că America este într-un război religios cu islamul și la fel și consilierul pe probleme de securitate naţională, ambii numiţi de Trump.

Citește și:  Papa Francisc salută armistiţiul global solicitat de ONU pentru pandemia de COVID-19

Trump și-a umplut cabinetul de persoane cu astfel de puncte de vedere, iar influenţa lor asupra unei personalităţi deja colerice rezultă în titluri de presă de genul „Religia civilă a lui Trump are un Dumnezeu furios”. Păi ce să înţelegi când Trump jură cu mâna pe două Biblii că va face America „grozavă, din nou”, după care rostește un discurs de învestitură în care tună cu acuzaţii la adresa opoziţiei? Ce să înţelegi când promite să apere toate vieţile, iar pentru asta dă ordine care limitează avorturile, dar în același timp anunţă că nu mai primește refugiaţi din șapte ţări musulmane, de parcă vieţile neamericanilor și necreștinilor contează mai puţin? Dacă ar fi o măsură gândită chiar să apare securitatea Statelor Unite, cum de Pakistanul, Afganistanul și Arabia Saudită nu se află pe lista ţărilor puse sub interdicţie, când tocmai cetăţeni din aceste ţări au fost cel mai adesea implicaţi în actele de terorism din SUA, printre care și atentatele din 11 septembrie? Ehe, saga alianţelor mai mult sau mai puţin discrete dintre americani și unele ţări arabe continuă să facă victime colaterale, pe măsură ce Trump practică discriminarea coafată ca efort preventiv pentru protecţia americanilor.

Creștinismul prefăcut al lui Trump apără doar creștinii americani care trăiesc conform înţelegerii despre Dumnezeu a unor oameni precum Pence și Bannon. Cei care ies din această ogradă practic cer să fie penalizaţi. Procurorul general Sally Yates, de exemplu, a fost acuzată de „trădare a Ministerului Justiţiei prin refuzul de a implementa un ordin legal gândit să protejeze cetăţenii americani” și a fost concediată de președintele Trump, după ce aceasta a declarat că legea dată de Trump privind imigranţii este neconstituţională și că avocaţii Ministerului Justiţiei nu ar trebui să o apere. Concedierea ei nu este o problemă, pentru că Trump oricum avea o altă propunere pentru funcţie, în persoana senatorului Jef Sessions, care printre altele crede că separarea dintre biserică și stat „nu este constituţională și nici istorică”.

Citește și:  Uganda: Islamiștii ard casa unei familii creștine

Forţarea unei „nașteri din nou” asupra guvernului american și învierea politicilor de pietate coercitivă vor schimba faţa Americii, dar după imaginea cui? Faptul că destui lideri creștini de dreapta apără și scuză derapajele lui Trump pe motiv că interesele lor primează în modelarea viitorului ţării, fiind cele drept-credincioase, nu face decât să valideze o imagine greșită despre Dumnezeu. Este un Dumnezeu pentru care scopul scuză mijloacele, iar categorii întregi de oameni nu contează. Întrebat dacă crede că refugiaţii creștini ar trebui să aibă un statut prioritar în legea imigranţilor, Eric Metaxas, autor creștin și lider de opinie prin prisma unei emisiuni radio, a răspuns că, „în general, nu, și niciun creștin nu ar putea să dea un motiv biblic pentru asta”, dar ce se întâmplă acum „este altceva, este o acţiune de îndreptare a erorilor trecute”, făcute de fostul președinte.

Din acest punct de vedere, toată politica lui Trump este corectă, fiindcă este gândită să îndrepte erorile trecutului și să facă „America grozavă, din nou”. Am mai văzut asta undeva. „Constructul sovietic este acela al unei lumi noi, mai bune și mai performante decât toate lumile anterioare… Constructul nazist este acela al unei lumi care repară milenii de erori rasiale ce au dus la degradarea aproape iremediabilă a speciei umane. O lume a trecutului salvat, în care specia superioară își poate reîncepe drumul fără a mai fi poluată de speciile inferioare” – explică profesorul de comunicare și fost strateg de comunicare al PSD, Bogdan Teodorescu. Pare că America lui Trump vrea să fie puţin din fiecare și vrea acest lucru pentru avansarea cauzei unui Dumnezeu furios, relativist, discriminator în administrarea regulilor și pedepselor, care nu contenește cu un discurs al urii la adresa celor care nu Îl acceptă, dar iubitor de laude și onoruri. Când America va ieși din acest ev mediu poate că va fi măreaţă din nou.

semneletimpului.ro

Informatii similare

un comentariu

  1. Atunci când și-a făcut bici din frânghii ca să-i alunge din templu pe cei ce-l pângăreau, Isus predica religia unui Dumnezeu furios? Puteți să-mi răspundeți și email — aici văd că cei ce scriu articolele n-au curajul să-și scrie numele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − 89 =

Close