Stiri externe

Trump critică dur țările care au respins decizia sa la ONU privind Ierusalimul. România s-a abținut la vot

Ambasadorul american la Natiunile Unite, Nikki Haley, a invitat Romania si alte tari la o receptie, pentru a le multumi pentru ca nu au sustinut proiectul de rezolutie care condamna decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de recunoastere a orasului Ierusalim drept capitala a Israelului.

Intre timp, Trump a reluat amenintarea adresata tarilor care au votat impotriva SUA, vorbind despre cheltuieli „prostesti” in Orientul Mijlociu. „A venit vremea sa reincepem construirea tarii noastre”, a postat presedintele american pe Twitter.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat joi seara, cu 128 de voturi din 193, proiectul de rezolutie impotriva deciziei lui Trump.

Doar noua tari, inclusiv Statele Unite si Israelul, au votat impotriva. Romania, alaturi de Cehia, Ungaria, Letonia, Polonia si de alte tari, s-a abtinut de la vot.

Haley i-a invitat pe reprezentantii celor 65 de state care nu au votat rezolutia la o receptie pentru a le multumi „pentru prietenia fata de Statele Unite ale Americii”, transmite Reuters.

Donald Trump, a reiterat vineri amenintarea ca va reduce asistenta acordata tarilor care au votat la Adunarea Generala ONU impotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului, dar reprezentanti ai tarilor arabe au declarat ca nu se tem, explicand ca nu primesc ajutor gratuit, transmite Mediafax.

Donald Trump a amenintat initial miercuri ca va dispune reducerea asistentei financiare in cazul statelor care voteaza in Adunarea Generala ONU impotriva initiativei sale de recunoastere a orasului Ierusalim drept capitala a Israelului. Aceste tari „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, si apoi voteaza impotriva noastra. Ei bine, vom urmari aceste voturi. Sa voteze impotriva noastra! Vom economisi mult. Nu ne pasa”, a declarat Donald Trump.

Citește și:  Pakistan – Adolescent creștin condamnat pe nedrept după ce acuzațiile de blasfemie au stârnit furia violentă a mulțimii

Dupa ce Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat joi seara, cu o larga majoritate, un proiect de rezolutie care condamna decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de recunoastere a orasului Ierusalim drept capitala a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, intr-un mesaj postat pe Twitter: „Dupa ce am cheltuit prosteste 7.000 de miliarde de dolari in Orientul Mijlociu, a venit vremea sa reincepem construirea tarii noastre!”

„Statele Unite isi vor aduce aminte de aceasta zi, in care au fost izolate pentru a fi atacate in Adunarea Generala ONU doar pentru exercitarea dreptului de natiune suverana”, a declarat, cu ocazia votului, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Egiptul si Iordania, principalii beneficiari ai fondurilor acordate de Statele Unite ale Americii, au semnalat ca nu se tem de amenintarile lui Donald Trump.

„Americanii stiu mai bine decat oricine altcineva ca stabilitatea Iordaniei este esentiala pentru interesele americane in regiune. Ne asteptam ca Administratia americana sa nu se atinga de asistenta financiara, dar, daca va face acest lucru, problemele economice ale Iordaniei se vor accentua”, a declarat, sub protectia anonimatului, un membru al Guvernului de la Amman, citat de Reuters. Iordania primeste anual 1,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului.

Fostul premier iordanian Taher al-Masri a argumentat ca Iordania este unul dintre aliatii Statelor Unite intr-o regiune instabila. „Trump nu ne ofera ajutoare caritabile. Iordania are un rol in mentinerea stabilitatii regionale, iar noi continuam acest rol”, a explicat el. In discutii informale, unii oficiali iordanieni au exprimat totusi preocupare privind tensiunile cu SUA si privind atitudinea imprevizibila a presedintelui Donald Trump.

Citește și:  Austria interzice vălul islamic

Egiptul a initiat eforturile diplomatice pentru votul masiv impotriva deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul. Presedintia Egiptului si Ministerul egiptean de Externe nu au facut niciun comentariu pe tema amenintarilor liderului american. Oricum, faptul ca tarile arabe si musulmane au facut front comun impotriva SUA demonstreaza ca nu se tem de avertismentele Washingtonului.

„Nu cred ca Egiptul va fi ingrijorat; apropiatii lui Trump nu vor fi impresionati de atitudinea acestor tari, dar am dubii ca se va ajunge la alte decizii”, a explicat H.A. Hellyer, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Arabia Saudita si Irakul, alti doi aliati ai SUA, au reiterat la Adunarea Generala ONU ca se opun deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul.

La randul sau, Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei – un stat nonarab, dar majoritar musulman -, a respins vehement avertismentele omologului sau din SUA, Donald Trump, privind votul din Adunarea Generala ONU pe tema statutului Ierusalimului, liderul turc afirmand ca „vointa libera si democratica” nu poate fi cumparata cu dolari.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − = 44

Close