Editoriale

„Tată, mă întorc acasă!” – Avertisment pentru Europa

În timp ce valul de imigranți a stârnit panică prin Europa, un potențial pericol legat de teroriști a trecut aproape pe neobservate. Jihadiștii din Siria încep să se reîntoarcă în Europa, în țările de origine.

„Nu te îngrijora tată, mă întorc acasă… sunt urmat de mii de luptători, voi atrage chiar mai mulți și ne vom răzbuna pe Rusia”, este mesajul pe care un terorist i l-ar fi comunicat prin telefon tatălui său, relatează Bloomberg.

resizedimage

Jihadiștii încep să se repatrieze și asta este o mare problemă nu doar pentru Rusia (devenită o proaspătă țintă a islamiștilor din Siria), ci pentru toată Europa. Timp de săptămâni consecutive, opinia publică s-a alarmat cu privire la riscul prezenței unor teroriști printre refugiați. Deocamdată nu a fost confirmată existența vreunei strategii de acest tip care să poarte marca Statul Islamic. Aceasta nu înseamnă că Europa poate să stea liniștită. Mai liniștiți par jihadiștii care se reîntorc acasă fără să fie stingheriți prea mult.

Drumul spre casă este liber

„Teama mea este că vom asista la o întoarcere în masă”, a avertizat responsabilul UE pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove, în cadrul unei conferințe la Bruxelles. Nu este străină de această posibilă mișcare Rusia, care, în mod indirect, a generat o reorientare a tacticii teroriste. Coordonatorul antiterorism al Uniunii Europene este convins că atacurile aeriene ale Rusiei în Siria i-ar putea face să se întoarcă acasă pe unii dintre cei 5.000 de jihadiștii europeni care luptă acolo alături de teroriști.

„Am putea asista la o întoarcere în masă mai devreme decât ne-am fi așteptat”, a adăugat Gilles de Kerchove.

Oricum, despre acest pericol nici măcar nu se mai poate vorbi la timpul viitor. Este deja o problemă a prezentului. De exemplu, guvernul de la Londra estimează că dintre cei peste 700 de britanici care au plecat în Siria şi în Irak pentru a intra în rândurile combatanţilor grupării Stat Islamic (SI), circa jumătate au revenit în Marea Britanie. Linda, mama uneia dintre ei,avertizează că, radicalizați și traumatizați, sunt „bombe cu ceas”.

Citește și:  Florin Ianovici: Învață-mă Doamne

„Școală” pentru jihadiști

Îngrijorările sunt și mai accentuate din cauză că decidenții politici sunt luați pe nepregătite, iar unele dintre soluțiile identificate par mai degrabă fanteziste. O demonstrează aceeași Anglie, care i-a reprimit pe jihadiști ca și cum aceștia au fost plecați într-un circuit turistic. Acum, mare parte dintre ei sunt din nou acasă, iar premierul britanic vrea să îi reeduce. Cameron a declarat că jihadiştii care se întorc din Siria trebuie să participe la cursuri de „deradicalizare”.

Va fi un program pe care trebuie să îl frecventeze atât teroriştii eliberaţi din închisoare, cât și cei care au revenit din Siria. Obiectivul planului este să atace „veninul” la toate nivelurile pentru a combate ideologia ce susţine jihadismul, Cameron avertizând că „înfrângerea duşmanilor noştri va cere timp, răbdare şi o adaptare constantă”. Poate că are dreptate, dar ceea ce omite să spună este prețul posibil să fie plătit până când proiectul său va deveni un succes. Deocamdată, este convins de viabilitatea strategiei sale, care „va fi câştigată numai cu argumente şi cu putere de convingere”.

Când drepturile devin o piedică

Poate că unii și-ar dori niște abordări mai punitive și nu doar soluții care necesită multă răbdare. Este legitim ca opinia publică să se întrebe de ce sunt reprimiți atât de ușor cei care au fost nu doar simpli pioni pe terenul de luptă din Siria și care devin o amenințare reală pentru siguranța Europei. Problema este că luptătorii jihadiști care se întorc acasă sunt cetățeni europeni şi nu sunt supuși controalelor mai dure la care sunt supuși cetățenii non-europeni, argumentează europolitics. Este aproape imposibilă împiedicarea întoarcerii pe teritoriul naţional în condițiile în care dețin paşaport din ţara respectivă.

Citește și:  Soţia liderului Al-Qaida le cere femeilor musulmane să îşi educe copiii în spiritul jihadului

Situația este cu atât mai complicată cu cât nu există încă la nivel european o bază de date cu cetățenii care intră și ies din spațiul Uniunii Europene. Deși majoritatea țărilor europene au aceste date, nu pot să le pună în comun deoarece Parlamentul European este îngrijorat că ar putea să fie încălcat dreptul la confidențialitate, de aceea și insistă asupra necesității de a menține un echilibru între consolidarea securității și protejarea drepturilor omului. În vara acestui an, s-au reluat negocierileprivind Registrul European cu Numele Pasagerilor (PNR), după ce iniţiativa a fost blocată 2 ani din cauza temerilor că acest sistem de combatere a terorismului ar putea încălca unele drepturi fundamentale.

Buni și răi: cine îi știe?

Este greu de crezut că teroriștii întorși din Siria vor recunoaște participarea lor activă la operațiunile militare. Unii se întorc dezamăgiți de ceea ce au întâlnit acolo. Dezertările nu lipsesc. Aceștia din urmă pot fi relativ ușor reintegrați în societatea europeană. Dar cum să îi deosebeşti pe cei care se întorc traumatizaţi de experiența siriană, pe de o parte, de teroriştii trimişi pentru a-şi continua lupta în Europa, pe de altă parte? Un exerciţiu cu atât mai complex, cu cât Statul Islamic îşi sfătuieşte membrii să nu comită atentate în ţara lor de origine, ci în alte state, tocmai pentru a fi cât mai greu de reperat, susține RFI. Cu alte cuvinte, se anunță zile tulburi pentru o Europă care mai degrabă se teme de imigranți, în contextul în care revenirea teroriștilor pare să treacă pe neobservate. Cu „puțin” sprijin din partea Rusiei, jihadiștii revin și mai intens spre locurile natale. Vor fi oare și recuperați?

semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =

Close