Stiri externe

Suedia vrea să interzică învâțământul religios din școlile confesionale

Social-democraţii aflaţi la guvernare în Suedia au propus marţi interzicerea învăţământului religios în şcolile confesionale sub contract, în scopul combaterii ‘segregării’ în această ţară care a primit 400.000 de migranţi începând din 2012, informează AFP şi thelocal.se. 

‘Trebuie să punem capăt segregării. Ea constituie una dintre principalele provocări pentru ţara noastră”, a declarat ministrul suedez al administraţiei publice, Ardalan Shekarabi, unul dintre principalii lideri ai Partidului Social-Democrat, într-o conferinţă de presă în perspectiva alegerilor legislative din 9 septembrie.

”De asemenea, segregarea şcolară trebuie să fie abolită”, a adăugat Shekarabi.

Deşi majoritatea şcolilor din Suedia sunt administrate de către primării, există un număr mare de şcoli independente (friskolor, în limba suedeză) care sunt finanţate public şi care trebuie să urmeze orientările guvernamentale privind programa şcolară, dar care funcţionează în mod independent.

Împărțirea școlilor confesionale 

Dintre cele 71 de şcoli confesionale din Suedia, 59 sunt creştine, 11 musulmane şi una evreiască.

Proiectul social-democraţilor nu înseamnă însă închiderea acestor şcoli – simpla retragere a conţinutului religios din programa de învăţământ şi respectarea educaţiei naţionale suedeze ar fi suficiente pentru ca aceste instituţii să rămâne deschise.

Educaţia, imigraţia şi sănătatea sunt temele principale care vor marca dezbaterea electorală în Suedia, relatează Agerpres.

Citește și:  O treime dintre copiii din Suedia, țara în care numărul minorilor care vor schimbare de sex se dublează de la an la an, au fost contactați pentru sex online
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 10

Close