Stiri externe

Sudan. Demolate 25 de biserici ale comunităților creștine

Crește preocuparea și sentimentul de nesiguranță în rândul comunităților creștine din Sudan în urma politicii constante de demolare a bisericilor și lăcașurilor de cult: informează cotidianul «L’Osservatore Romano» via e-communio.ro

Numai în perioada februarie – mai a.c., autoritățile statului Khartoum au decis dărâmarea a 25 de edificii de cult. Zilele trecute, doi pastori ai cultelor protestante au fost arestați și ținuți în arest ore în șir după ce biserica la care slujeau într-un cartier din Khartoum a fost distrusă. Funcționarii care au venit să demoleze biserica, situată la periferia capitalei, au spus că lăcașul de cult trebuie dărâmat pentru că a fost ridicat fără autorizație de construcție. Surse ale comunității, însă, au declarat că biserica a fost edificată cu mulți ani în urmă pe baza autorizației unor instituții locale, pe care ulterior guvernul central le-a declarat neoficiale.

După independența Sudanului de Sud, guvernul de la Khartoum a hotărât să nu mai autorizeze construcția de biserici, din moment ce creștinii de pe teritoriul Sudanului s-ar fi redus ca număr ori s-ar fi mutat în noul stat. Cu toate acestea, potrivit unor dat culese cu greu, creștinii din Sudan ar fi în continuare o minoritate consistentă, ajungând la aproximativ 26% din populație.

Reprezentanții comunităților creștine au protestat în repetate rânduri împotriva deciziei guvernului de a nu mai autoriza construcția de lăcașuri de cult din moment ce această decizie îi privește numai pe creștini, nu și pe credincioșii celorlalte religii. Constituția țării recunoaște oficial libertatea religioasă, drept care mai multe organizații internaționale au cerut guvernului de la Khartoum să respecte drepturile minorității creștine care în ultimii 20 de ani nu a mai primit nicio autorizație de construcție pentru lăcașuri de cult. Liderii religioși sudanezi denunță situația critică din Sudan: ”Autoritățile susțin că între religii există o conviețuire pașnică, dar o spun numai din motive politice. În realitate”, afirmă liderii religioși, ”această coexistență nu există”.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3

Close