Editoriale

SUA critică România, în raportul despre drepturile omului: românii promovează antisemitismul, xenofobia, discriminarea homosexualilor și naționalismul pe internet

Relele tratamente şi hărţuirea romilor şi deţinuţilor de către Poliţie şi Jandarmerie a reprezentat, anul trecut, una dintre problemele majore din România privind drepturile omului, se arată în raportul anual dat publicităţii miercuri de Departamentul de Stat american.

În plus, discriminarea sistematică a romilor le-a afectat accesul la educaţie adecvată, locuinţe, îngrijire medicală şi pe piaţa muncii, atrag atenţia Statele Unite.

Printre alte probleme se numără condiţiile inadecvate din închisori, dar şi tentativele continue ale unor lideri politici de a compromite independenţa sistemului judiciar, precum şi corupţia la nivel guvernamental, care este încă răspândită.

“Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pune sub acuzare şi pedepsi oficialii care au comis abuzuri, dar autorităţile au amânat în mod repetat procesele care vizează abuzuri ale poliţiei, care, în multe cazuri, au dus la achitări”, se adaugă în document.

Afficher l'image d'origine

“Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat informaţii constante despre violenţa şi discriminarea femeilor. Au existat nişte acţiuni şi afirmaţii antisemite, iar presa a continuat să publice articole antisemite”, se adaugă în document.

De altfel, ideile antisemite, rasiste, xenofome şi naţionaliste sunt răspândite în continuare online în ţară, titrează News.ro.

“Guvernul nu a luat măsuri efective pentru a returna bisericile greco-catolice confiscate în timpul regimului comunist”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, agenţiile guvernamentale nu le-au oferit asistenţă adecvată şi chiar le-au neglijat.

O altă problemă semnalată de SUA o reprezintă discriminarea minorităţilor sexuale şi a persoanelor infectate cu HIV, în special a copiilor.

NapocaNews

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 18

Close