Stiri externe

SUA comemoreaza 15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001: Slujbe si ceremonii pentru victimele atacului

Americanii marcheaza duminica 15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 citeaza,ziare.com

sua-comemoreaza-15-ani-de-la-atentatele-din-11-septembrie-2001-slujbe-si-ceremonii-pentru-victimele-atacului

Trei avioane comerciale au lovit atunci Turnurile Gemene din New York si Pentagonul, dinWashington D.C., in timp ce un al patrulea s-a prabusit pe un camp din apropiere de Shanksville, in Pennsylvania – atacuri care au schimbat pentru totdeauna Statele Unite, relateaza KTLA.

“11 septembrie 2001 ne-a afectat pe fiecare dintre noi”, a declarat primarul New Yorkului, Bill de Blasio, sambata, in timpul unei slujbe organizate la Catedrala St. Patrick, in memoria pompierilor morti in atacuri.

“Niciun new-yorkez nu a scapat de durere in acea zi. Am simtit-o cu totii. Suntem cu totii afectati. Cu totii am simtit-o. Cu totii am suferit”, a adaugat el.

Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci romani, care au murit in atacuri sunt omagiati duminica, prin slujbe si ceremonii organizate in toata tara.

La Ground Zero, unde au fost Turnurile Gemene, va fi tinut un moment de reculegere la ora locala 8.46 (15.46 ora Romaniei) – cand primul avion a lovit Turnul de Nord.

Clopotele vor suna in tot New Yorkul, iar familiile victimelor atacurilor din 2001 – precum si cele ale oamenilor care si-au pierdut viata in atentatul din 1993, de la World Trade Center – vor citi numele celor morti. Ceremonia va fi transmisa online.

La aceeasi ora, la Casa Alba, presedintele Barack Obama va tine un moment de reculegere. Apoi va merge la Pentagon, unde va rosti un discurs. La ceremonia care va incepe la ora locala 9.30 (16.30 ora Romaniei) vor participa si secretarul american al Apararii Ash Carter, precum si seful Statului Major Interarme, generalul Joe Dunfold.

La Shanksville, in Pennsylvania, unde un avion deturnat s-a prabusit dupa ce pasagerii si echipajul au incercat sa ii imobilizeze pe teroristi, o slujba va avea loc incepand cu ora 9.45 (17.45 ora Romaniei). Sute de oameni sunt asteptati.

Candidatii la alegerile prezidentiale din SUA, Hillary Clinton si Donald Trump, vor vizita duminica Ground Zero, dar nu vor face declaratii, pentru ca evenimentele organizate sa ramana in afara sferei politice. De asemenea, televiziunile nu vor difuza duminica nici un clip electoral.

2.996 de morti in cel mai sangeros atac strain din istorie comis pe teritoriul american

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul in care lumea priveste terorismul si securitatea.

Nouasprezece barbati au deturnat patru avioane comerciale americane si le-au prabusit in Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), in cladirea Pentagonului (Washington) si pe un camp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morti – cel mai sangeros atac strain din istorie comis pe teritoriul american. Bilantul l-a depasit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morti in randul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost raniti in atentatele din 11 septembrie.

Gruparea terorista al-Qaida a coordonat si a revendicat atacurile. Anterior, liderul gruparii teroriste Osama ben Laden declarase jihad impotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta impotriva terorismului, nu numai in Statele Unite, ci in toata lumea. Administratia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Interna, care coordoneaza eforturile intre agentiile de informatii. In plus, aeroporturile au sporit masurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state in domeniul strangerii de informatii a fost consolidata.

“Acum consideram (lupta impotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principala a presedintilor si liderilor nostri politici, intr-un mod diferit fata de inainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate nationala la Universitatea Georgetown si consilier la Brookings Institution.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 10 = 20

Close