Stiri externe

Strigatul crestinilor care sufera in nordul Siriei

SI e aproape infrant in Irak si Siria, dar acum, un alt conflict a izbucnit la granita dintre Turcia si Siria si sute de crestini sunt prinsi la mijloc.

Pe 20 ianuarie, trupele turcesti au patruns in Siria si au atacat rebelii si locuitorii kurzi din orasul Afrin.

Presedintele turc Erdogan spune ca doreste o zona de tampon de 30 de km la granita cu Siria, pentru a proteja tara sa de atacuri din partea gruparii kurde YPJ, care a ajutat SUA in lupta contra SI.

Unii dintre locuitorii din Afrin atacati de turci si de aliatii lor sirieni sunt crestini.

Pentru a afla mai multe, il avem din Beirut pe pastorul Nahad din Afrin.

– Pastore Nahad, esti in contact permanent cu prietenii si rudele din Afrin. Ce spun ei ca se petrece acum in oras?

– Inainte de invazia turcilor in zona, oamenii locuiau in pace in satele lor. Kurzii au locuit de mii de ani in zona Afrin. Potrivit informatiilor primite, oamenii care locuiesc langa granita se tem din cauza bombardamentelor, asa ca fug spre centrul orasului Afrin pentru a fi protejati de lupte cat se poate de mult. Situatia e foarte grea, mai ales pentru crestini. Sunt 190 de familii de crestini in Afrin si peste 45 de familii in zona Maabatli din apropiere. Sunt si alte grupuri cu care nu am putut lua legatura pentru a afla situatia lor. Multi credinciosi au fugit in Alep inainte de inceperea luptelor din Afrin. Mai sunt 10-15 familii de armeni care locuiau de multa vreme in Afrin si potrivit identitatii lor, ei sunt indigeni. Altii au emigrat in Canada, Europa sau chiar Turcia inainte sa inceapa noul razboi in Afrin.

Inteleg ca orasele lor sunt inconjurate si niciun ajutor umanitar n-a reusit sa ajunga acolo. Solicitam organizatiilor internationale, ONU, UNICEF, Semiluna Rosie si Crucea Rosie sa opreasca aceasta invazie pentru ca ajutorul umanitar sa poata ajunge la oamenii din toate religiile. Ei au nevoie de cineva care sa stea langa ei acum, cand casele lor au fost distruse si ei au fost stramutati. Cerem ajutor. Noi, biserica kurda, formata acum dintr-un grup de oameni stramutati care locuiesc in Liban, cat si alte biserici, precum biserica araba, cu care comunicam, impreuna cu cateva biserici din Europa, oferim cum putem ajutor umanitar, lapte pentru sugari, hrana si medicamente pentru spitale.

Biserica din Afrin distribuia cam 1 300 de cosuri cu mancare inainte sa inceapa criza. Acum, o multime de sate sunt distruse. Oamenii au nevoie ca organizatiile umanitare si ONU sa le arate compasiune. Dorim ca bisericile globale sa ne auda vocea si aceste organizatii sa preia initiative pentru a putea ajuta poporul nostru kurd.

Ne rugam si recitam versete din Biblie despre nadejde si meditam la povestea lui Iov si la felul cum a iesit el din incercare si despre poporul evreu care a iesit de sub sclavia faraonului pentru a se inchina liber lui Dumnezeu. Ne amintim de toate aceste relatari pentru a planta in sufletele oamenilor speranta mantuirii, cand Il chemam pe Domnul din toata inima. Asta facem noi mereu la biserica.

Se stie ca diavolul nu vine decat sa fure, sa junghie si sa prapadeasca. Domnul Isus a spus ca a venit ca sa ne daruiasca viata din belsug.

Erdogan doreste sa restaureze visul fostului Imperiu Otoman, care a controlat zona timp de 400 de ani, vreme in care a ucis o multime de armeni, asirieni, caldeeni, sirieni si pe oamenii din loc, precum civilizatia feniciana si altii. Otomanii au dorit sa distruga alte civilizatii si astazi vedem cum vor sa distruga civilizatia kurda, care are propria limba.

Noi suntem pe acest pamant de mii de ani si acum vin sa ne expulzeze si sa creeze o zona-tampon? Acesta e visul diavolului, de a distruge caminele, de a ucide si a macelari.

Dorim ca biserica globala sa inalte rugaciuni pentru oamenii din Orientul Mijlociu si pentru poporul kurd din Siria, inaintea Tronului lui Dumnezeu, ca voia Lui sa se faca pe pamant, precum in cer.

Cerem ca, in loc de arme ucigase, sa ne ridicam mainile pentru a ne ajuta unii pe altii. Rugati-va ca, dupa cum e scris,din orice natiune, neam si limba, fiecare sa laude pe Dumnezeu in limba lui si, precum in cer, asa si in Siria si in Orientul Mijlociu, in Numele lui Isus Hristos.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 216 – 17 februarie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 89 =

Close