Stiri externe

Strigator la cer! Vaca crucificată în biserică

O vacă „răstignită” într-o Biserică din Belgia a iscat o controversă puternică printre credincioși, care consideră că această blasfemie nu poate fi considerată „o operă de artă” , așa cum pretinde autorul ei.

Vaca crucificată în biserică, sacrificată în fața altarului! Nu e un pasaj din realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez. Se întâmplă în Belgia, unde „opera de artă” a lui Tom Kerck a fost amplasată în biserica din Kuttekoven, Looz, scrie site-ul infocatho.fr.  via activenews.ro

O structură arhitecturală intitulată „Vaca sacră” prezintă bovina în poziția care este caracteristică artei sacre, pe Cruce fiind reprezentat Iisus Hristos. Pe podeaua de sub statuie, în locul sângelui Mântuitorului, se poate vedea un lac de lapte. Imaginea i-a cutremurat pe credincioșii catolici, care s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au venit în Biserică, cu rozariul în mâini, pentru a se ruga și a cere eliminarea acestei blasfemii care constituie un atac la adresa creștinilor.

Artistul a venit să își apere „opera de artă” în fața credincioșilor. El a spus că vaca răstignită nu vrea să dedenigreze religia catolică, mesajul lucrării sale fiin acela de a denunța „deșeurile societății de consum”.

Lucrările lui Tom Herck încep însă să dezlănțuie furia multora în Belgia. Cu o zi înainte de scandalul de la Kuttekoven, o capelă care adăpostea alte creații ale artistului a fost incendiată, la Graethempoort, nu departe de Kuttekoven. Autorii nu au fost identificați, iar artistul și-a exprimat indignarea, declarând că „faptul că, in anul 2017, arta duce la violență și vandalism, este ceva ce nu pot să înțeleg”.

Dieceza de Hasselt a reacționat, printr-un comunicat, afirmând că este „surprinsă de expunerea lucrării”. „Dorim să colaborăm în proiecte artistice, în biserică, și cu siguranță, putem aprecia umorul. Dar o vacă pe cruce este un act prin care se merge prea departe. Semificațiile unui simbol atât de profund precum Crucea nu pot fi deturnate, pentru că riscă să fie dăunătoare sau ridicole”.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − = 72

Close