Stiri externe

Statul Islamic distruge Poarta lui Dumnezeu din Ninive

Extremistii Statului Islamic au distrus o poarta veche de 2.000 de ani, în apropiere de orașul irakian Mosul. Structura este cunoscută sub numele de Poarta lui Dumnezeu, și folosita pentru a păzi vechiul oraș asirian Ninive.

Distrugerea structurii antice numita, de asemenea, Poarta Mashqi, a fost confirmată de către Institutul Britanic pentru Studierea Irakului, iar Departamentul de Antichitati din Bagdad nu a negat ca ar fi fost demolata, conform unui raport al The Independent.

Teroriștii au demolat structura veche de 2.000 de ani, cu ajutorul echipamentelor militare, dupa cum au declarat, in paralel, activiștii din Mosul, pentru sursa media kurdă ARA News.

Activistul-media Zuheir Mousilly a adăugat că ISIS a distrus mai multe sit-uri și monumente istorice irakiene, inclusiv orașul asirian Nimrud, Taurul Inaripat și Muzeul Național din Mosul scrie lonews.ro

În ceea ce privește poarta veche de 2000 de ani, alte rapoarte, conform RT, au sugerat că Statul Islamic ar fi demontat-o, de fapt, si ar fi vandut-o ca blocuri separate.

Poarta istorica Mishqi, care a fost descoperita în 1968, este considerata a fi una dintre porțile antice din estul Provinciei Ninive.

Orașul Ninive a fost menționat în Biblie, datand din secolul VII înainte de Hristos, și a fost cândva cel mai mare oras al lumii.

Distrugerea portii reprezinta doar cel mai recent act de vandalism, dintr-o serie de acte asemanatoare efectuate de Statul Islamic.

La sfârșitul lunii martie, forțele siriene, cu ajutorul militarilor rusi, au preluat controlul asupra orașului vechi istoric Palmyra. Cand au patruns in oras, acestia aveau sa descopere monumente distruse in totalitate sau partial, mii de bombe și capcane, gata pentru distrugerea întregului oraș.

De asemenea, peste tot in Palmyra, existau gropi comune, cu zeci de femei si copii torturati, unele la doar 500 de metri de ruinele monumentelor antice.

Anul trecut, extremiștii ISIS au bombardat un minaret istoric antic yezidi, din districtul Shingal, din nordul Irakului, iar cu un an în urmă, au aruncat în aer Biserica Fecioarei Maria din satul asirian Tel Nasri, în nord-estul Siriei.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 73

Close