Stiri externe

Statul Islamic ataca armata irakiana cu drone si copii sinucigasi.

Armata Irakiana a lansat astazi, in coordonare cu fortele de politie, fortele de mobilizare populara (PMU) formate din voluntari si mai multe grupari paramilitare, ofensiva finala pentru eliberarea orasului Mosul din mainile Statului Islamic (ISIS). Ofensiva vine dupa 4 luni de la inceperea bataliei pentru Mosul, timp in care fortele armate irakiene, sustinute puternic de catre Statele Unite, Iran, Franta, Marea Britanie, Turcia, Canada, Australia si Germania, au reusit sa elibereze 369 de localitati si orasele , dar si toate cartierele estice ale orasului Mosul, al 2-lea cel mai mare oras al Irak-ului dupa capitala Bagdad.

Potrivit informatiilor, in cele 4 luni de campanie, fortele armate irakiene au reusit sa ucida 3,300 de jihadisti din 12,000 cat numara in total aparatorii Mosulului, insa au pierdut la randul lor aproximativ 6,500 de soldati din 114,000 si peste 800 de masini blindate, tancuri si alte vehicule, in mare parte datorita lunetistilor, capcanelor lasate de jihadisti, atacurilor cu drone si sutelor de atentatori sinucigasi folositi de acestia pana in acest moment.

Situatia celor peste 1 milion de civili care traiesc in zona Mosul este de asemenea grava datorita crizei umanitare cu care autoritatile irakiene se confrunta, pana in prezent 1,000 dintre acestia fiind ucisi in timp ce 161,886 au fost fortati sa isi paraseasca locuintele si sa refugieze in alte zone.

Citește și:  Israelul reduce măsurile de securitate din Cisiordania pentru a facilita pelerinajul de Crăciun

Se estimeaza ca vor trece mai mult de 3 luni pana ce Mosul va fi eliberat in totalitate , in cea mai mare parte datorita faptului ca orasul nu a fost inca incercuit, jihadistii controland pe langa cartierele vestice si cateva orase situate in zona rurala a acestuia, printre care Tal Afar sau Badush.

Pierderea orasului Mosul nu va insemna insa sfarsitul prezentei Statului Islamic (ISIS) in Irak, fortele armate irakiene mai avand de eliberat si alte zeci de localitati situate in provincia Al-Anbar, la granita cu provincia siriana Deir Ez Zor printre care si orasul Al-Qaim. De asemenea jihadistii rezista inca si intr-o punga situata in apropiere de orasul Kirkuk controland mai multe localitati.

 

sirianul.com

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =

Close