Stiri externe

Statul Islamic a recucerit orasul crestin Al-Quryatayn dupa o operatiune in spatele liniilor armatei siriene.

Pe data de 1 octombrie, gruparea terorista Statul Islamic (ISIS), a efectuat una dintre cele mai reusite operatiuni desfasurate in spatele liniilor inamice de la inceperea razboiului sirian, reusind ca doua zile mai tarziu sa recucereasca complet orasul crestin Al-Quryatayn, situat la sud de orasul antic Palmyra, in estul provinciei Homs, titreaza sirianul.com

Garnizoana locala formata din soldati ai armatei siriene si voluntari din Fortele de Aparare Nationala s-a retras din oras pentru a evita ranirea civililor, care dupa spusele soldatilor ar fi salutat luptatorii Statului Islamic (ISIS), unii chiar alaturandu-se acestora pe strada pentru a celebra victoria de moment impotriva fortelor pro-guvernamentale siriene.

Zeci de civili au ramas in oras, sase dintre ei fiind executati pentru legaturi cu guvernul sirian sau pentru apartenenta la religia crestina. Imediat dupa pierderea Al-Quryatayn, fortele pro-guvernamentale siriene au taiat toate caile de comunicatii lasandu-i pe teroristii din interiorul orasului, izolati de restul lumii. De asemenea, soldatii sirieni s-au mobilizat cu scopul lansarii unui contra-atac, intrucat teroristii incepusera sa se extinda si in afara orasului, capturand mai multe dealuri, printre care si barajul Quryatayn.

In prezent zeci de convoaie cu intariri impanzesc zona, armata siriana incercand sa recastige controlul asupra acestui oras antic crestin asirian, eliberat pentru prima data in anul 2016.

Operatiunea Statului Islamic (ISIS), care a provocat pierderi insemnate fortelor pro-guvernametale siriene, a fost posibila datorita mai multor soldati din Fortele de Aparare Nationala pro-guvern, care au colaborat cu teroristii si celulele adormite ale acestora din interiorul orasului furnizandu-le arme, explozibili si informatii.

Mai mult, 300 de teroristi ar fi pornit pe data de 28 septembrie catre Al-Quryatayn, plecand din Iordania si traversand zona Al-Tanf, controlata de gruparile islamiste FSA si NySA sustinute de fortele speciale americane, urmand sa se strecoare prin desert pana la periferia orasului crestin unde s-au intalnit cu soldatii tradatori din Fortele de Aparare Nationala care le-au facilitat intrarea in interiorul acestuia si le-au predat mai multe steaguri siriene si uniforme, ajutandu-i astfel sa isi faca nesimtita prezenta pana la momentul inceperii atacului.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 74 =

Close