Stiri externe

Soldații irakieni au eliberat orașul Bartella din mâinile Statului Islamic și au ridicat CRUCEA deasupra bisericilor vandalizate

După 2 ani de ocupație a Statului Islamic, creștinii din Bartella au avut posibilitatea să ridice din nou crucea în stindardul micii citadele.

„Voi pune crucea în fruntea bisericii, privește Daesh, să vezi, măreția credinței noastre”, a spus un soldat care a eliberat orășelul. Locuitorii orașului au fost nevoiți să își ascundă credința în perioada în care au fost ocupați de Statul Islamic. Populația zonei era de 80%creștini, care acum și-ai putut manifesta credința.

Locuitorii din Bartella au pus din nou simbolul creștinismului deasupra suferințelor îndurate, după eliberarea orașului. Astfel, gruparea Statul Islamic a pierdut aproape jumătate din teritoriul pe care a reușit să-l cucerească în Irak.

Potrivit specialiștilor, gruparea Statul Islamic a pierdut „aproximativ 45%” din teritoriul cucerit în Irak.

„Cifra pentru Siria se află undeva între 16 și 20%”, a adăugat el într-o conferință de presă la Pentagon.

În iunie 2014, gruparea ultraradicală sunită a lansat o ofensivă în Irak, cucerind teritorii întinse la vest și nord de Bagdad, apoi capitala provinciei Al Anbar, Ramadi, în 2015.

De atunci, armata irakiană, milițiile și forțele kurde au recâștigat terenul pierdut în nordul Irakului și în provincia Al-Anbar, recucerind mai ales Ramadi și orașul Hit.

O mare parte din Al-Anbar a rămas cu toate acestea în mâinile jihadiștilor, mai ales Fallujah, precum și cea mai mare parte a provinciei Ninive (nord), inclusiv capitala și al doilea oraș din Irak, Mosul.

Sl rămâne capabil să comită atentate mortale în teritoriile controlate de guvernul federal. Săptămâna trecută la Bagdad, trei atentate revendicate de gruparea jihadistă au făcut aproape 100 de morți într-o singură zi.

În Siria, gruparea SI a pierdut teren în special în nord-estul țării, sub presiunea kurzilor sirieni și grupurilor locale aliate susținute de coaliția internațională.

SI a pierdut de asemenea Palmira (centru) în martie în fața forțelor guvernamentale susținute de Rusia, dar a reușit săptămâna trecută să izoleze orașul prin tăierea accesului spre exterior.

Sursa: www.activenews.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close