Stiri externe

Siria: crestinii si musulmanii lupta pentru protejarea unui oras antic crestin impotriva ISIS

Odata cu avansarea ISIS in Sadad, un oraș sirian strategic, situat lângă Homs, sute de luptători musulmani si creștini se lupta sa-l apere.

Militantii islamici au pornit o ofensivă în tinuturile asiriene antice, pe 31 octombrie, capturand Maheen, un oraș din apropierea Sadad.
sadad siria
Sadad-ul este considerat strategic, intrucat se afla între Homs și Damasc, capitala Siriei, unde în urmă cu doi ani se afla ISIS, informeaza Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®. Acesta a fost recucerit de armata siriană, dar nu înainte ca aproape 50 de creștini sa fie masacrați, dupa cum raporta AINA, iar credincioșii parasesc din nou orașul, de frica militanților.

Populația orașului a scăzut, de la 15.000, la doar 2.000 în ultimele luni.

Într-un interviu pentru Newsweek, tradus de Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®, Mor Ignatius Afraim Karim II, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Siriace, a confirmat că Sadad-ul se afla sub asediu. Dar, odata cu atacul militanților, celor pe puțin 200 de luptători siriaci creștini, li s-au adaugat musulmani din întreaga Sirie, într-o încercare de a-i impinge înapoi.

“Au avansat spre Sadad, dar nu au putut să intre”, a spus Karim.
 
“Tinerii din Sadad, cu ajutorul unor grupari armate, au fost capabili să riposteze și sa împinga Statul Islamic înapoi de unde pornise. Acestia sunt ajutati de unele grupuri care provin din diferite părți ale Siriei”.
Karim a declarat că este incurajator sa vada tineri sirieni determinati să-și apere patria, care este cufundată în istoria creștină.

Sadad-ul este, de fapt, orasul “Țedad”, din Cărțile Vechiului Testament, iar locuitorii săi vorbesc încă limba aramaică, limba lui Iisus, informeaza Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.

“Sa-i poti vedea gata să lupte și să-și sacrifice viata pentru țara lor, cred că asta e foarte semnificativ, si m-a facut foarte mândru de ei”, a spus Partriarhul.
“Este mai bine să rămânem în patria noastră. Dacă murim aici, ne apărăm patria si nu încercăm să fugim”.
Vorbind sub semnul anonimatului pentru Newsweek, un luptător siriac creștin care se află în Sadad a declarat că oamenii din toată Siria au ajuns să lupte împotriva ISIS.

“Este un loc simbolic pentru noi, și nu vom permite să cadă din nou”, a spus el.
Săptămâna trecută, Arhiepiscopul Selwanos Boutros Alnemeh al Mitropoliei Ortodoxe Siriace de Homs și Hama a avertizat că, dacă Sadad-ul este capturat de militanți, aceasta ar însemna pierderea “centrului Creștinismului, in Eparhia noastră”, mai informeaza Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.
Sursa:lonews.ro
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − = 7

Close