Istoria CrestinismuluiVideo

Sigiliul regelul Ezechia – O descoperire arheologică importantă se aliniază cu Scriptura

Universitatea Ebraică a anunțat recent una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani. E o descoperire care confirmă relatările biblice despre viața unuia din cei mai cunoscuți împărați ai Israelului.

Este mic, cu un diametru de doar 1 cm, dar are deja un impact foarte mare. Se numește bulă, un sigiliu străvechi. Ceea ce o face așa de importantă este numele ce-l are inscripționat. Am găsit imaginea sigiliului imprimată de însuși regele Ezechia care spune clar, în limba ebraică străveche: ”Aparține lui Ezechia, fiul lui Ahaz, regele lui Iuda”.

Arheologa Eliat Mazar a descoperit sigiliul în timpul unei excavații. Pentru Mazar, a fost cea mai mare descoperire făcută.

Am fost uluită! Cred că a fost cea mai incredibilă descoperire a mea. Am fost uimită.
Mazar și echipa sa au descoperit bula într-o zonă numită Ophel, construită de regele Solomon și localizată în partea sudică a Muntelui Templului.

Ea spune că descoperirea nu are precedent.
N-am descoperit niciodată într-un sit arheologic un articol atât de apropiat, de personal și de tangibil al unui rege din Israel sau din Iudeea. Cred că e cel mai intim lucru al unui personaj biblic pe care-l avem, cu atât mai mult că e vorba de regele Ezechia.

Biblia îl descrie pe Ezechia în 2 Împărați 18:5: ”El și-a pus încrederea în Domnul, Dumnezeul lui Israel și, dintre toți împărații lui Iuda, care au venit după el sau care au fost înainte de el, n-a fost niciunul ca el.”
Mazar spune că bula a fost sigiliul personal al lui Ezechia pentru documente importante. Ea spune că descoperirea validează Biblia.

Citește și:  Nivel fără precedent al persecuției creștinilor

Sunt uimită să văd cum, în mod repetat, dovezile arheologice se potrivesc așa de frumos cu relatările biblice. Acestea ne arată în repetate rânduri că multe dintre povestirile biblice sunt pur și simplu corecte. Descoperirea, de asemenea, face legătura între poporul evreu și Israelul antic.

Este de acum 2 800 de ani, exact așa cum spune Biblia. Este vorba despre împărăția din Iuda și Ierusalim, capitala Israelului.

Vorbim despre istoria Ierusalimului într-un mod tangibil și independent. Descoperirea sigiliului împăratului Ezechia e doar una dintre multele descoperiri arheologice care atestă legătura dintre poporul evreu și țara Israel.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 163 – 28 ianuarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 39 = 47

Close