Video

SCURTMETRAJUL ROMÂNESC „4:15 P.M. SFÂRȘITUL LUMII” STRĂLUCEȘTE LA CANNES

Un surprinzător film românesc despre Isus a intrat în cursa pentru Palme d’Or 2016.
thumb_1625_film_poster_135x185

Este vorba de scurtmetrajul „4:15 p.m. Sfârșitul lumii” realizat de Gabi Virgina Sarga și Cătălin Rotaru, selectat din cele peste 5000 de producții înscrise la Festivalul de Film de la Cannes din primăvara acestui an.

Scurtmetrajul (prezentat în limba engleză ca: „4:15 p.m. The End of The Word”)suprinde printr-o serie de aspecte:

  • „filmul este o excelentă pastilă metafizică și filozofică” (Hotnews.ro) în care Isus i se arată unui curier anunțându-i apropierea sfârșitului lumii; însă curierul nu-l crede, considerându-l nebun, și neștiind cât de mult îl va schimba această neobișnuită întâlnire;
  • „4:15 p.m. Sfârșitul lumii” are doar doi protagoniști: un curier aflat într-o situație cruntă (fetița lui a fost violată și ucisă) și un autostopist care pretinde că este Isus, dându-i șoferului o serie de detalii despre viața sa;
  • scurtmetrajul este filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, care sunt și autorii scenariului, precum și filmul de debut al producătorilor Adina Sădeanu și Alexandru Crăciun;
  • producția are o durată de mai puțin de 15 minute, fiind realizat strict în regim de voluntariat;
  • scurtmetrajul nu este doar unul abstract, ci și foarte antrenant,determinându-l pe telespectator să se întrebe cum ar reacționa el în fața neprevăzutului –  dacă un autostopist i-ar spune ca este Fiul lui Dumnezeu și că sfârșitul lumii va avea loc mai curând decât se crede.

„Acest film a fost o căutare cu mijloace cinematografice a unui răspuns la întrebări care ne obsedau (…). Am încercat să-i lăsăm spectatorului libertatea de a-și găsi propriul răspuns…”, afirmă regizorii.

Cei doi protagoniști sunt Alexandru Suciu (șoferul) și Elias Ferkin (autostopistul), Elias lăsând la decizia spectatorului dacă personajul interpretat de el poate fi considerat, într-adevăr, un personaj divin aflat în straiecontemporane sau doar un escroc convingător.

„Am produs acest film pentru că am crezut în poveste (…). Este un film care te provoacă, te scoate din cotidian. Într-o lume în care aproape toate răspunsurile sunt la un click distanță, cred că avem nevoie de filme care să ne pună pe gânduri”, adaugă producătorul Adina Sădeanu.

Scurtmetrajul a fost filmat doar în patru zile, pe o vreme ploaiasă, în afara Bucureștiului. În privința alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori” (Cinemagia).

„Dacă s-ar da premii de interpretare în Competiția Scurtmetrajelor, Elias Ferkin ar trebui să câștige. El joacă din ochi și găsește doza ideală de compasiune, iubire, înțelegere plus un vârf de ironie pentru condiția umană pe care presupunem că le are Isus (…). Filmul e ca un diamant ale cărui laturi sunt aproape infinite”(Hotnews.ro).

Există șanse reale ca filmul întânirii tulburătoare dintre autostopist și presupusul Isus să câștige un premiu important la Cannes. Până în prezent, trei scurtmetraje românești au fost premiate cu Palme d’Or: „Scurta istorie” (1957) de Ion Popescu Gopo, „Trafic” (2004) de Cătălin Mitulescu și „Megatron” (2008) de Marian Crișan.

În România, „4:15 p.m. Sfârșitul lumii” va putea fi văzut cel mai devreme în cadrul Festivalului de Film Transilvania.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 6

Close