Stiri externe

Schimb de replici acide între papa Francisc și Donald Trump

„Un om care se gândește doar la a construi ziduri, oriunde ar fi ele, și nu la a construi poduri nu este creștin”, a declarat papa Francisc în avionul papal, pe drumul de întoarcere din Mexic la Roma. Toată lumea a înțeles că liderul Bisericii Catolice se referea la prezidențiabilul Donald Trump, care afirmase cu puțin timp în urmă că ar construi un zid la granița SUA cu Mexicul și că ar deporta toți imigranții ilegali.

maxresdefault-1170x658

Declarația papei a stârnit un val de reacții în presa americană, care au documentat replicile ulterioare din schimbul indirect de declarații. Trump a numit afirmațiile papei „dizgrațioase”, subliniid că „niciun lider, cu atât mai puțin un lider religios, nu ar trebui să aibă dreptul de a pune sub semnul întrebării religia altcuiva”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a taxat această remarcă atunci când a fost invitat de un reporter să o comenteze. Earnest a amintit presei că, nu cu mult timp în urmă, Donald Trump a pus el însuși sub semnul întrebării religia președintelui Obama care, în timpul evenimentului anual Mic Dejun cu Rugăciune, „a vorbit despre modul în care credința sa creștină personală i-a modelat perspectiva asupra valorilor și priorităților pe care a ales să le apere la Casa Albă”, a citat CNN.

Citește și:  Papa Francisc îi îndeamnă pe creștini să se roage pentru guvernanţi și să nu-i mai jignească

Trump însă nu s-a oprit aici cu replicile la adresa pontifului. El a adăugat că guvernul mexican, care l-a găzduit pe suveranul pontif timp de cinci zile, „i-a transmis papei nenumărate remarci deplasate cu privire la mine”. Trump a sugerat că papa ar fi un pion manipulat de forțe politice. Magnatul american l-a acuzat pe papă că este „o ființă foarte politizată”, la care suveranul pontif a răspuns prin:„Mulțumesc lui Dumnezeu că a spus că sunt un politician, pentru că Aristotel a definit omul drept un animal politic. Cel puţin sunt o fiinţă umană. Cât despre faptul că aș fi un pion… poate, nu știu. O să las asta la latitudinea judecății dumneavoastră și a oamenilor”, a mai spus papa.

Aspirantul la funcția de președinte al Statelor Unite a mai adăugat că „dacă și când Vaticanul va fi atacat de ISIS – pentru că toți știm că acesta este trofeul ultim pentru ISIS – vă garantez că papa își va fi dorit și se va fi rugat ca Donald Trump să fi fost președinte”.

Ulterior, Trump și-a mai temperat declarațiile. „Nu-mi place să mă cert cu papa”, a spus el în timpul unei dezbateri republicane în Carolina de Sud. „Îmi place personalitatea lui, îmi place ce reprezintă.” Declarația papei, a mai susținut Trump, a fost probabil „mult mai drăguță” decât ceea ce a raportat presa, iar papa a fost probabil indus în eroare de oficialii mexicani. Miliardarul a amintit totuși că Vaticanul este chiar el înconjurat de „un zid îngrozitor de mare”, observație căreia mai mulți preoți catolici i-au răspuns spunând și că Vaticanul are „o ușă îngrozitor de mare”.

Citește și:  Papa Francisc examinat pentru coronavirus

Sursa: semneletimpului.ro

 

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 82

Close