Stiri interne

Scandalul de la Universitatea Bucureşti. „Gestul femeilor musulmane de a purta batic, o imbecilitate.”

Fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Boc, Daniel Funeriu, a intervenit în cazul celor două studente musulmane care au fost scoase de la cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice pentru că purtau vălul islamic.

Close-up of young Indian woman wearing burka

Astfel, Funeriu remarcă faptul că atitudinea profesorului Florin Diaconu nu trebuie condamnată şi explică şi motivele pentru care are această părere.

„Terminați cu imbecilitatea apărării gestului femeilor musulmane de a purta “batic” în universități sau oriunde de fapt. Acest act nu are a face cu baticul local şi nici cu “respectarea religiilor” şi alte pretexte generoase.

În ziua de azi este fix un gest de militantism politic din partea unora care în schimbul toleranței şi generozității noastre ne-au dat bombe. Nimeni nu s-a legat de musulmanii localnici de aici pentru că poartă straie tradiționale sau fac alte rugăciuni decât Tatăl Nostru.

Pentru că sunt oameni normali la cap şi nu descreierați care se aruncă în aer. Şi nici nu ştiu ca în Vest să se lege cineva de indience sau africane care au şi ele straie foarte diferite.

Plus, dacă mâine ar apărea terorismul ca doctrină fie şi marginală a creştinismului aş fi primul care ar lua în considerare interzicerea simbolurilor aferente.

Altminteri lăudabil aparentul dezgheț religios al Arabiei Saudite. Atenție: orice hate speech sau rasism in comentarii duce direct la block si report”, a scris Funeriu pe contul său de Facebook.

Citește și:  Tony Berbece: Cristian Daniel Florea - “soldatul luat prizonier”

Amintim că mesajul fostului ministru al Educaţiei vine în contextul scandalului apărut la Universitatea Bucureşti, după ce profesorul Diaconu a invitat două studente musulmane să părăsească sala de curs, subiect preluat de presa centrală şi care va fi dezbătut la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Iată ce spunea Diaconu în urmă cu două zile, pe blogul său, în legătură cu cele întâmplate: „M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv faţa, ci mai degrabă ceva care semăna cu ceea ce numim în mod obişnuit hijab sau al-amira (pentru diferenţele dintre aceste forme de exprimare vestimentară a identităţii religioase islamice. La o întrebare vădit benignă, zic eu, adresată în afara orelor de curs (de fapt, după ele) legată de eventualitatea ca persoana în cauză să ia în calcul, măcar ca simplă ipoteză de lucru, rugămintea mea de a se gândi dacă, totuşi, chiar e cazul să-şi afişeze în chip atât de ostentativ credinţa, am primit, în loc de răspuns, un şir de zbierăte. Cu puţinele cuvinte pe care le ştie în limba română, persoana în cauză – relativ recent ajunsă în România, pe cât am înţeles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte răcnete: „Eu am drepturi!”. Perfect adevărat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; ştiu şi eu asta. Doar că drepturi am, la naiba, şi eu, nu numai domnia sa. (…)

Citește și:  Klaus Iohannis: ”Se impune prelungirea stării de alertă” -Toate măsurile de relaxare care vor urma şi restricţiile care se menţin obligatoriu

Cum statul român este – asta-i realitatea – unul care funcţionează, încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, ca stat secular (aceasta este exact formularea din Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 382), eu unul aş dori, în calitatea mea de cetăţean (cu obligaţii depline, dar – subliniez aceasta – şi cu drepturi depline), ca lucrurile să rămână exact aşa. Mi se pare firesc, prin urmare, ca religia şi simbolurile religioase de orice fel – subliniez, de orice fel – să-şi aibă locul lor, dar NU în instituţiile de stat. Fiindcă, repet, statul român, chiar dacă nu-i secular (sau laic, dacă preferi acest sinonim) în chip atât de tranşant cum e, de exemplu, cel francez, NU e nici vreo teocraţie. Nici ortodoxă, nici catolică, nici reformată, nici israelită. Şi, desigur, nici islamică.

Sursa: evz.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =

Close