Editoriale

Să ne fie rușine pentru veșnic noul țap ispășitor. Putem fi mai înțelepți și mai educați!

Ieri mi-a stricat ziua o petiție online. Vă spun imediat care, doar că acum zâmbesc și mă întreb cum poate un lucru să mă întristeze atât de mult?! Într-o lume care arde ca un iad încins (deși personal cred că iadul și focul nu au nimic în comun pentru că iadul e mult mai mult decât un foc!), într-o țară în care educația și sistemul sanitar sunt la pământ, s-au gândit unele minți luminate să găsească unicul vinovat sau, ca să fim mai preciși, cel mai mare vinovat, dragonul care face rău cetății perfecte: Biserica! Cât de legat la ochi trebuie să fii și cât de neieșit din țară (unde „la țară” înseamnă și „sat”) trebuie să fii ca să poți susține astfel de aberații?! Oare chiar nu putem fi mai înțelepți de atât?! Se pare că nu, și aceasta pentru că nu doar spitalele ne lipsesc, ci și școlile, adică educația. Și când ești needucat găsești ușor un vinovat, un țap ispășitor!

hotel_dieu_in_paris_about_1500_biserica-si-spitalul

Petiția cu pricina (care dincolo de petiție începe să devină o mentalitate!) este: „Vrem spitale, nu biserici”. Și eu vreau spitale! Vreau și educație! Vreau tot ceea ce este bun! Dar de ce trebuie să se facă mereu această asociere între Biserică și sistemul sanitar ca și cum aceste două instituții ar fi în opoziție?! Cum se face că doar la noi în țară sunt în opoziție și doar acum, asta în timp ce mii de ani educația, medicina și religia (RELIGIA, nu Biserica, nu doar creștinismul!) au mers și continuă (în multe părți ale lumii!) să meargă împreună… și încă bine?!

Cine susține aberații de genul că sistemul sanitar este așa dezastruos pentru că banii s-au dus pe biserici probabil, cum spuneam mai sus, nu a ieșit niciodată din „satul” său. Că altfel cum își poate explica faptul că în lumea occidentală există atâtea și atâtea bisericii, dar nimeni nu se plânge de sistemul sanitar?! Cum se face că aici Biserica (religia!) nu a fost sau nu este o piedică în calea sănătății cetățenilor?! Dimpotrivă, religia și medicina colaborează foarte mult existând spitale organizate de și în Biserică (cum de altfel sunt și în România, dar puțini au grijă să spună acest lucru!!!). Aici există și biserici și spitale, chiar unele lângă altele sau unele în altele. Dar, e drept, există și educație: adică au înțeles rostul și rolul fiecărei instituții și nu au dat vina pe prun că nu a făcut mere! Cât de nărod trebuie să fii ca să susții că prunul este de vină pentru că tu nu găsești mere?! Nu cumva vina este a celui care a uitat să planteze meri sau a uitat să se îngrijească de meri?!

Cine susține astfel de aberații, cum că avem biserici și de asta nu avem spitale, probabil nu a construit niciodată nimic, cu atât mai puțin un spital sau o școală sau o biserică. Cât efort ați depus pentru a ridica una din ele? Ați încurajat vreodată un medic sau un profesor sau un preot care a construit sau construiește ceva? Deși într-un fel sau altul ei v-au ajutat pe voi sau pe părinții voștri! Credeți că o biserică sau un spital sau o școală se construiesc și se păstrează doar cu 100.000 sau 1.000.000 de lei?!

Cine susține astfel de aberații uită un lucru foarte important și foarte, foarte trist. Știți care e cel mai trist lucru în soiul acesta de petiție împotriva bisericilor?! Că primii care râd sunt guvernanții! În timp ce populația protestează în dreptul și împotriva catedralei mântuirii neamului și a altor clădiri, dincolo de ea, se află un imens palat, o casă care numai a poporului nu este, în care jecmănitorii acestui neam râd de morți și de vii, de protestatari și de indiferenți, râd cu nesimțire de noi toți. Ei și casa neamului comunist trăiesc cu inima antifonată, imuni la viața grea a poporului. Iar noi strigăm în fața unor surzi! Strigăm în direcția greșită și în fața unor persoane care nu au cum să ne audă, pentru că nu-i interesează de noi. Niciodată!

Dacă ar fi să transform ceva în spital din țara aceasta, aș transforma Casa Poporului și palatul Victoria. Mai nou și palatul Cotroceni! Vă dați seama ce spitale ar ieși din ele?! Și unde mai punem că cei care acum stau în ele (stau, nu lucrează!!!) chiar au nevoie de doctori și pentru cap, și pentru suflet și pentru trup, mai ales pentru durerile de coate, că îi doare în cot de popor… și de petițiile noastre! Chiar și de petiția voastră! Știu, chiar și de gândul și rândurile mele!

Așa că nu mai strigați degeaba împotriva bisericilor sau a moscheilor sau a sinagogilor sau a caselor de rugăciune. Strigați mai degrabă împotriva corupției și a „needucației”! Când va ajunge statul să facă binele pe care l-a făcut și-l face Biserica, atunci când statul va educa măcar un sfert din populația educată și ajutată în lume de Biserică, atunci, da, atunci voi spune și eu că avem un Stat care merită respect pentru că se îngrijește de populație și ne vrea binele. Dar până atunci, trebuie să muncim împreună pentru vindecarea Statului și nu împotriva bisericii. Păcat că avem mentalitatea lui „Gică (Gigi!) contra” și ne e mai ușor să fim mereu împotriva a ceva, decât uniți pentru ceva!

Înainte de a mă judeca și de a arunca cu tot felul de comentarii în mine, vreau să clarific câteva lucruri:

  1. Nu sunt de acord, nu susțin și nu voi susține niciodată cumetria dintre Biserică și Stat. Sunt două „instituții” diferite (chiar dacă au/ar trebui să aibă același scop: binele omului), cu organizare diferită și, mai ales, cu principii foarte diferite.
  2. Sunt de acord ca Biserica să plătească impozit pe veniturile care nu au nimic de-a face cu cele sfinte. Altfel spus, nu sunt de acord ca cineva să administreze ditamai hotelul turistic și să nu plătească taxe!
  3. Susțin dreptul de proprietate al Bisericii ca pe o necesitate și un drept inalienabil. Așa cum fiecare cetățean și persoană juridică se bucură de drepturi și de ocrotirea lor, la fel trebuie să se bucure și Biserica de toate drepturile. Iar unul dintre aceste drepturi este tocmai dreptul la proprietate (aici ar fi multe de spus, dar mă abat de la subiect!).
  4. Sunt catolic! Preot catolic! Ba chiar romano-catolic! Poate din cauza aceasta (sau datorită?!) văd lucrurile în felul acesta.
  5. Citiți https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_hospitals E bine de știut, măcar la nivel de cultură generală.
  6. Cum se face că în timpul comunismului nu se construiau biserici, dar nici spitale?! Atunci cine era vinovat? Acum cine e vinovat?!
  7. Câte spitale se puteau face cu sutele de milioane de euro pierdute pe autostrăzi care funcționează 2-3 luni sau care nu s-au mai făcu deloc?! Dar cu sutele de milioane dispărute din primării?! Dar cu amețitoarele spăgi care treceau prin cabinetele guvernanților?! Să fim atenți și la banii care dispar, nu doar la cei folosiți pentru ceea ce considerăm noi că nu merită!!!
  8. Cum se face că avem mai multe cluburi și discoteci și alte porcării (care funcționează fără autorizații, în mod ilegal) decât biblioteci și școli?! Cum se face că la orice oră din zi și din noapte găsești mai mulți tineri cu alcool și țigări în mâini decât cu cărți?!
  9. Cum se face că nimeni nu vorbește despre operele de caritate pe care Biserica și alte instituții le fac, dar vedem doar răul?! Cum se spune: toată lumea vorbește despre avioanele care cad, dar nimeni nu vorbește despre cele care zi de zi funcționează bine!
  10. Dreptul la libertatea de expresie îl am și eu, cum îl au și cei care au făcut acea petiție. Pe mine nu petiția mă deranjează și cu atât mai puțin mă deranjează scopul ei: construirea spitalelor și un personal medical tot mai bine pregătit și susținut. Aceasta este bine și e de dorit și chiar îmi doresc! Însă mă scoate din sărite modalitatea prin care unii cred că vom ajunge la așa ceva: oprirea sau închiderea bisericilor! Scopul nu scuză mijloacele și mai ales nu-l scuză pe cel care le alege, când sunt atât de prost alese și înțelese. Repet, scopul e bun, dar ca mijloace eu aș alege altele: mai puțini politicieni corupți și nepricepuți și o justiție mai bine organizată, adică mai severă și decisă să recupereze prejudiciile făcute statului. Pardon, făcute nouă, cetățenilor! Și mai multă educație!

Vă rog, înainte de a striga împotriva bisericilor, strigați pentru educație. Până nu vom fi un popor educat, nu vom ieși din această maimuțăreală, din acest „Pâine și circ!” pe care ni-l vând zi de zi (mai ales în preajma alegerilor!) mai marii noștri. Educație! Iar Biserica nu este nici împotriva educației și nici împotriva spitalelor! Găsiți adevărații vinovați dacă într-adevăr vă doare de acest neam și vreți binele acestei țări!

paxlaur.com

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 67

Close