Stiri externe

S-a CONVERTIT la CREȘTINISM, dar va fi deportat din Elveția. Ce i se poate întâmpla în țara natală

Săptămâna aceasta organizația ADF International a depus un dosar la CEDO în sprijinul unui cetățean afgan, care riscă deportarea din Elveția.

ADF International este o organizație de susținere a drepturilor omului, care luptă pentru dreptul oamenilor de a trăi liber cu credința lor. Are sediul la Viena și filiale la Bruxelles, Geneva, Strasbourg, Londra, New York, Washington DC și Mexico City și sprijină libertatea religioasă, sfințenia vieții, a căsătoriei și a familiei, în întreaga lume, conform descrierii de pe siteul propriu.

A.A. este un afgan care s-a convertit de la islamism la creștinism și a cerut azil, iar guvernul elvețian i-a respins cererea. Dacă se întoarce în Afganistan, el ar putea fi suspus unor persecuții grave, riscând pedepse cu închisoare pe viață sau chiar moartea, potrivit unui comunicat remis Evz.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței sale. Societatea noastră are responsabilitatea de a-i proteja pe cei care riscă tortura, închisoarea sau moartea, din cauza credințelor religioase”, a declarat Jennifer Lea, avocat al ADF international, care a depus plângerea la CEDO.

„Acest caz este al unui cetățean afgan, care caută ajutorul CEDO, pentru a fi protejat de deportare și persecuții în țara natală. Legea internațională este foarte clar[ asupra faptului că nicio țară nu ar trebui să trimită acasă refugiații, dacă viața lor este în pericol acolo. Afganistanul nu este un loc sigur pentru un creștin. Curtea ar trebui să ceară Elveției să vadă situația asa cum e, să înțeleagă situația minorităților religioase din Afganistan”, a spus ea.

Într-un raport al Departamentului de Stat al SUA privind Libertatea religioasă, scrie că indivizii care s-au convertit de la islamism la alte religii riscă să le fie anulate căsătoriile, sunt respinși de familii și comunitate, pierd locurile de muncă și pot fi condamnați la moarte. În general, minoritățile religioase nu pot participa la activități culturale sau religioase. Creștinii au foarte puține școli sau biserici și sunt forțați să se roage doar în spații private. 

Constituția Afganistanului protejează libertatea religioasă în general, dar definește islamul ca religie de stat și interzice adoptarea unei lege care să contravină credințelor islamice. Asta creează un sistem legal paralel, bazat pe legea sunnită islamică, pusă în aplicare de așa-zisele tribunale civile numite jirga. Acestea investighează „crimele împotriva lui Dumnezeu”; apostazia, blasfemia, scrieri sau discursuri anti-islamice, prezelitism – considerate păcate, sunt pedepsite cu tăierea capului pentru bărbați, închisoare pe viață pentru femei, confiscarea proprietăților și limitarea moștenirilor. 

„Persoanele convertite la creștinism riscă tortura, închisoarea și moartea când se întorc în Afganistan. Elveția și alte țări nu ar trebui să fie complice cu opresiunea minorităților religioase, ci să protejeze eventualele victime”, spun avocații.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 + = 92

Close