Stiri externe

Reprezentanţii evreilor din SUA îl acuză pe Trump că e parţial de vină pentru masacrul din Pittsburgh

Un grup de reprezentanti ai evreilor din Pittsburgh il acuza pe presedintele Donald Trump, intr-o scrisoare deschisa, ca a „incurajat” miscarea suprematista a albilor si ca poarta astfel o parte din responsabilitatea pentru atacul sangeros care a avut loc sambata intr-o sinagoga din acest oras.

11 oameni, aproape toti cu varste peste 60 de ani, au fost ucisi sambata de gloantele trase de un antisemit de 46 de ani, care a provocat teroare in sinagoga „Tree of Life” din Pittsburgh, din inima cartierului Squirrel Hill. Ucigasul, arestat si identificat de autoritati drept Robert Bowers, a declarat mai tarziu ca voia „ca toti evreii sa moara”.

„In ultimii trei ani, cuvintele si politicienii vostri au incurajat o miscare nationalista a albilor care creste tot mai mult. Ati calificat chiar dumneavoastra crima drept una malefica, insa violenta survenita ieri este rezultatul direct al influentei voastre”, sustin responsabilii religiosi in scrisoarea lor deschisa, informeaza AFP.

Ei ii cer lui Donald Trump sa „denunte fara rezerve nationalismul alb”, sa „inceteze sa vizeze si sa puna in pericol toate minoritatile”, sa „inceteze sa se ia de migranti si de refugiati” si „sa se angajeze in politici democratice” care „recunosc demnitatea tuturor”.

Atata vreme cat el nu va face acest lucru, presedintele american – care si-a anuntat intentia de a se deplasa la Pittsburgh – nu este binevenit in oras, se asigura in scrisoare.

Macelul de sambata, cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, a suscitat o durere imensa si a indoliat comunitatea evreiasca americana, cea mai importanta din lume dupa cea din Israel.

Teoriile conspirationiste, inclusiv care acuza ca evreii domina Guvernul si lumea finantelor, sunt curente in cadrul miscarii alt-right, extrema dreapta americana. Sustinatoare a presedintelui Donald Trump, aceasta miscare a castigat in influenta in ultimii ani, in special prin intermediul fostului strateg al presedintelui, Steve Bannon.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3

Close