Stiri externe

RELIGIE INTERZISĂ. Martorii lui Iehova, „ORGANIZAȚIE EXTREMISTĂ”. Decizia este DEFINITIVĂ

Reprezentanții cultului creștin Martorii lui Iehova au pierdut cea mai importantă bătălie juridică. Membrii cultului nu își mai pot practica religia.

Camera de Apel a Curții Supreme a Federației Ruse a decis, la ora locală 19.00, să mențină neschimbată decizia luată la 20 aprilie. Președintele completului de judecată a spus: „Decizia trecută a Curții Supreme a Federației Ruse (de considerare a Martorilor lui Iehova organizație extremistă și interzicerea funcționării ei pe teritoriul Rusiei n.n.) va rămâne neschimbată și apelul (declarat de avocații cultului religios n.n.) nu se acceptă”.

Avocatul Viktor Zehnkov a spus, citat de TASS: „Acest capitol nu este închis încă. De vreme ce Curtea Supremă a încălcat nu numai legislația rusă, ci și normele legale internaționale, vom merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.”

Decizia de luni, 17 iulie este aplicabilă imediat. Asta înseamnă că adepții cultului Martorii lui Iehova nu mai pot practica propria credință pe teritoriul Federației Ruse.

Procesul prin care organizația creștină ”Martorii lui Iehova” încearcă să răstoarne decizia Curții Supreme din Rusia prin care au fost declarați organizație extremistă și interziși pe teritoriul Federației a început prost pentru adepții cultului. Toate cele 3 solicitări ale avocaților au fost respinse de Camera de Apel a Curții Supreme.

Potrivit agenției TASS, avocatul Viktor Zehnkov a cerut aducerea unui specialist în Istoria Religiilor ca expert la proces, pentru că, potrivit avocaților, prin decizia din 20 aprilie ( de interzicere a cultului și de trecere a patrimoniului său în patrimoniului statului) nu a interzis doar o entitate juridică, ci ”o întreagă religie a fost lichidată. Această religie are propria doctrină și este nevoie de un specialist care să ne spună dacă această doctrină este atât de periculoasă încât să fie asimilată extremismului.”

Un alt avocat al cultului a cerut ca literatura Martorilor să fie analizată, pentru a se evalua dacă ea conține elemente de extremism. Același avocat a cerut audierea unor martori care susțin că s-au implantat probe cu ocazia unei percheziții făcute la sediul cultului din Odel.

Citește și:  Cruciada mondială pro-LGBT! Asta e marea mișcare politică a lui Biden

Cele 3 cereri au fost respinse de judecători.

Știrea inițială: Se va trece la audierea argumentelor finale ale reprezentatului Ministerului Justiției și ale avocaților organizației.

În fața a trei judecători de la Camera de Apel a Curții Supreme a Federației Ruse, avocații Martorilor lui Iehova vor susține pledoariile finale în recursul împotriva deciziei Curții de a desființa cultul pe întreg teritoriul Rusiei, considerându-l extremist.

Decizia de desființare a fost luată pe 20 aprilie a.c., fiind prima de acest gen de după dispariția sovietelor.

Desființarea unei religii prin sentință

De pe siteul oficial al mișcării creștine am selectat o descriere a sentinței din aprilie: ” La 20 aprilie 2017, în pofida criticilor comunității internaționale, Curtea Supremă a Rusiei a decis să incrimineze activitatea Martorilor lui Iehova din Rusia. Judecătorul Iuri Grigorievici Ivanenko de la Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea cererii Ministerului Justiției ‘dizolvând organizația religioasă (Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia) și organizațiile religioase locale ce aparțin structurii acesteia și trecând în patrimoniul Federației Ruse toate bunurile organizației dizolvate’.

Judecătorul Ivanenko a adăugat că decizia va fi pusă în executare imediat și, prin urmare, toate activitățile desfășurate de persoanele juridice ale Martorilor lui Iehova de pe teritoriul Rusiei vor înceta. Deși Martorii vor ataca decizia la Camera de Apel a Curții Supreme, în prezent, închinarea lor este practic interzisă.”

Este un război ruso-american?

”Martorii lui Iehova” se consideră o organizație creștină, apărută în Statele Unite ale Americii, în anul 1870. Primul grup de ”Studenți ai Bibliei”, cum le place să li se spună, a apărut în Pittsburg, în jurul lui Charles Taze Russell. Și acum Corpul de Guvernare al regatelor lui Dumnezeu din întreaga lume este în Brooklyn, SUA. Cultul numără aproape 8,5 milioane de adepți, dintre care peste 40.000 sunt în România

Martorii lui Iehova au mult divergențe cu statele în care acționează, principalul motiv de dispută fiind acela că nu acceptă transfuziile de sânge, preferând chiar moartea în locul ajutorului medical de acest fel. Și în România a fost un astfel de caz, cercetat de Parchetul din Suceava. O familie a fost anchetată pentru că nu a permis fiicei sale o transfuzie de sânge, după un accident rutier. Părinții au fost scoși de sub urmărirea penală, medicii stabilind că tânăra murea oricum.

Citește și:  Ierusalim:Tentativă de incendiere a Bisericii Tuturor Naţiunilor

Din datele mele, în afară de Rusia, organizația are probleme de legalitate doar în Egipt și în Kazahstan, în ultima problemele apărând după ce Rusia a intterzis practicarea acestui cult.

În SUA, influența organizației este atât de mare încât s-a ajuns ca nenumărate spitale de pe teritoiul Americii să adopte și tehnici de tratare fără transfuzii de sânge. Din punct de vedere financiar, Martorii sunt una dintre principalele ”exportatoare” de capital destinat misionarismului.

Cum a început totul

În 14 iunie 2016, poliția rusă a descins la sediul Martorilor lui Iehova din Orel. S-a spus oficial că au fost găsite maateriale extremiste sau manifeste care îndemnau la dezordine socială. Imaginile surprinse pe camerele de supraveghere ale centrului arată că unele probe ar fi fost plantate de polițiști.

Pornind de la această acțiune. Ministerul Justiției din Rusia a construit cazul care a ajuns la Curtea Supremă și a dus la desființarea organizației centrale din Sankt Petersbug.

Mai jos redau o listă a acțiunilor care, potrivit oficialilor cultului, au vizat Martorii lui Iehova:

  • La 25 mai, poliția a efectuat o descindere la locul în care Martorii lui Iehova din Orel țineau un serviciu religios. Polițiștii l-au arestat pe Dennis Christensen, cetățean danez și bătrân în congregația Orel. Dl Christensen este ținut în arest preventiv până în 23 iulie, timp în care procurorul încearcă să construiască un caz pentru a-l acuza de desfășurare de „activități extremiste”. Dacă va fi găsit vinovat, dl Christensen riscă o pedeapsă cu închisoarea, de 6 până la 10 ani.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 84 = 92

Close