Editoriale

Opinia lui Vladimir Pustan,după incendiul din Colectiv : De murit, murim cu toții. Singuri sau în colectiv

Stalin zicea că moartea unui om e o tragedie. Când mor mai mulți e statistică.
Cei mai mulți mor în cada de duș, nu în avioane. Mor și sfinții și haimanalele, bogații și boschetarii, geniile și analfabeții. E cea mai democratică experiență a omenirii. Sub cruci de marmură neagră și sub cruci de lemn se putrezește egal. Liberté, égalité, fraternité.
Pentru unii lacrimă, pentru unii prilej de harță, pentru alții satisfacție. ,,Dumnezeu e drept” au spus. Nu, Dumnezeu nu e drept. E bun. De era drept, nu mai erau postaci. Nici editorialul acesta.

Vladimir-Pustan
Dumnezeu nu doarme. Dacă ar dormi nu ar avea vise ci coșmaruri. Noi suntem coșmarul Lui.
Până la ora asta au murit la Colectiv 31 oameni. Probabil că numărul lor va crește. Se moare în cluburi pentru că acolo e înghesuială. Pe vremuri se murea și în biserică pentru că erau și ele pline. În 1930 la biserica din Costești, județul Argeș s-a aprins altarul iar ușa se deschidea spre interior. Au murit în Vinerea Mare 118 oameni din care cei mai mulți au fost copii. Dar ateii n-au profitat de situație ci au păstrat o tăcere necesară în acele clipe grele.
În urmă cu ceva ani era să mor electrocutat în baptistier. Pastorul ce-a fost cu mine la slujbă a murit un an mai târziu în accident de mașină.
În urma unui accident în care au murit 19 oameni (toți romi) am avut cinci sicrie într-o curte. Mama, tata și trei copii. Atunci nu a fost doliu național nici măcar o oră. Erau țigani săraci.
Se spune că sunt biserici multe și spitale puține. Eu zic că biserici sunt puține. Cluburi sunt multe, discoteci, baruri, case de tolerență. Biserici sunt puține și goale pentru că noi n-avem timp de ele. Noi dăm like pe internet și ne dăm cu părerea.
Normal că dacă ar trebui ca unul din cei patru copii ai mei să moară acum aș prefera să moară în biserică, nu în bar, dar asta nu schimbă cu nimic nevoia de piele a celor internați din Colectiv.

Nu vă crizați că n-au venit preoții la Colectiv. A spus clar Patriarhia că ei nu vin dacă nu-s chemați. Și plătiți. Tămâia costă iar bărbile pot lua foc repede. Dar voi, ceilalți unde ați fost? Preoții sunt vinovați că n-au venit după… Noi suntem vinovați că n-am venit înainte. Dacă eram activi pe stradă și nu pe tablete, poate salvam măcar unul care nu s-ar mai fi dus acolo.
Acum ce-i de făcut? Rugăciune pentru cei rămași, discreție și duceți-vă de donați sânge ca unii care ați primit transfuzia de la Hristos.
Și nu judecați. Biserica trebuie să iubească oamenii, nu să-i condamne. Tu ai avut ,,harul” să ai părinți care te-au dus la biserică.
Ei, nu…
Sunt convins că dacă s-ar fi aprins o biserică de-a noastră și-ar fi ars vreo sută de tineri, mulți dintre cei ce-s morți acum ar fi donat sânge. În fața suferinței suntem egali. Arătați-le ce înseamnă sânge sfânt.
Se moare în templu și în turnul Siloamului. La încheiere câteva versete din Scriptură despre o situație asemănătoare. Și reacția lui Hristos. Poți muri oriunde, dar nu oricum…

Luca 13:1-5
1În vremea aceea au venit unii, şi au istorisit lui Isus ce se întîmplase unor Galileeni, al căror sînge îl amestecase Pilat cu jertfele lor. 2″Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, “că aceşti Galileeni au fost mai păcătoşi decît toţi ceilalţi Galileeni, pentrucă au păţit astfel? 3Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi peri la fel. 4Sau acei optsprezece inşi, peste cari a căzut turnul din Siloam, şi i-a omorît, credeţi că au fost mai păcătoşi decît toţi ceilalţi oameni, cari locuiau în Ierusalim? 5Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.”

Vladimir Pustan- www.ciresarii.ro

Tags

Informatii similare

10 Comments

 1. “Nu, Dumnezeu nu e drept. E bun.De era drept, nu mai erau postaci”
  “Dumnezeu nu doarme. Dacă ar dormi nu ar avea vise ci coșmaruri. Noi suntem coșmarul Lui.”

  Acestea sunt cuvinte demne de un bun blogger nu de un credincios care Il cunoaște pe Dumnezeu.

 2. ” Nu, Dumnezeu nu e drept. E bun. De era drept, nu mai erau postaci.” Dumnezeu este Bun, dar si Drept. Faptul ca inca ne mai indura asa cum suntem. este datorita Dragostei Lui fata de noi.

  Atat cat cunosc eu Biblia, as zice sa fim atenti la ce scriem.

 3. Atât din cât cunoști tu Biblia ar trebui să păstrezi un veșnic moment de reculegere, ptr că totuși Vladimir Pustan e doctor în Filosofie, teolog și are cam peste 20 de ani de experiență (cam cât vârstă voastră)…

  1. Cu tot respectul prietene,un sau mai multe momente de reculegere nu ajuta pe nimeni acum si chiar daca Vladimir Pustan este doctor in Filosofie,Scriptura ne invata “Nimeni sa nu va fure cu Filosofia” ! Si aripi sa aiba PUSTAN tot nu trebuie inghitit orice-i iese din gura! Cum poti sa afirmi ca Dumnezeu nu-i Drept??? Mai jos citeste cate versete din Scriptura il DECLARA la timpul PREZENT ca este DREPT!
   http://www.ebible.ro/cautare-expresie.php?search_term=Dumnezeu+este+Drept&search_how=1&search_what=1&bible_id=1&search_where=1&book_id=1

   Apoi faptul ca cineva este Teolog iarasi nu-i un argument absolut ca tot ce spune este sfant! In vechime cei din BEREA cercetau cu Scriptura acasa chiar pe Apostolii Domnului sa vada daca ce spun este potrivit cu ce-i scris! (Fapte 17:11)
   http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/fapte/17/11/#11

 4. Da in adevăr Dumnezeu este si îndelung răbdătoare fata de omenire si nu dorește moartea păcătoșilor Nu suntem noii mai buni decit cei care au ars in flăcări Fapt ca mai suntem in viata e un semnal de alarma De nu ne pocăim toti vom pieri la fel Suntem Creați cu un gol in inima Alege tu omule cu ce vrei sa te hrănești Toate gunoaiele acestei lumi cu tot felul de parfumuri si & nu pot sati aducă fericirea Pacea ii aparține creatorului care nea întocmit

 5. Din nefericire Vladimir Pustan, devine o rusine pentru Isus si ceea ce a facut El. Ultimele articole scrie de el, sunt foarte triste, lipsite e sens si de viata. Si in acest articol doar spune povesti stravechi, din amintiri. Ma tot uimesc, de ce oamenii se inghesuiesc sa-l asculte.

 6. Pai, oameni buni sau putin buni, Dumnezeu Tatal l-a facut Drept pe Isus deci Isus este drept. Este posibil ca motivul pentru care s-a intamplat asta sa fie pentru a putea fi El, Dumnezeu Tatal Bun.

 7. Domnule …. La dumnezeu te poti ruga oriunde in spital nu ai loc aia e problema esti tampit !

 8. Dumnezeu este drept,dar unii vor sa fie mai drepti decat Dumnezeu si sa spuna ei ce ar face in locul lui Dumnezeu.E bine sa-L lasam pe Dumnezeu sa judece El,iar noi sa ne ocupam sa respectam Biblia,sa o punem in practica si sa-l punem pe Dumnezeu ca Stapan,Domn si Mantuitor al sufletelor noastre.Sunt de acord cu ce a scris EURAMIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − 21 =

Close