Stiri externe

Război în Fâșia Gaza, în ziua deschiderii ambasadei SUA. 55 de morți și mii de răniți

Zeci de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni, luni, în timpul protestelor de la frontieră dintre Israel şi Fâşia Gaza. Violențele au avut loc în ziua în care a fost inaugurată ambasada SUA la Ierusalim.

Israelul a afirmat că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Guvernul palestinian a acuzat Israelul de comiterea unui “masacru oribil”.

Zeci de mii de persoane au protestat la granița dintre Israel şi Fâşia Gaza, față de mutarea la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a apărat acțiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, unde mai mult de 50 de palestinieni au fost uciși, luni.

“Fiecare țară are datoria de a-și apăra granițele”, a declarat Netanyahu într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza, după ce manifestaţiile palestinienilor împotriva deschiderii ambasadei americane la Ierusalim s-au soldat luni cu zeci de morţi şi sute de răniţi, transmite dpa.

‘Ministrul Lieberman a dispus continuarea acţionării cu determinare pentru prevenirea oricărui atac împotriva suveranităţii Israelului şi a cetăţenilor israelieni, în conformitate cu politica stabilită’, se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al ministrului apărării, după o reuniune cu responsabili ai armatei.

Forţele israeliene ‘răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionând în conformitate cu procedurile standard’, ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni, indică un comunicat al armatei israeliene.

Citește și:  Primăria Moscovei interzice parada LGBT pentru al paisprezecelea an la rând

“Pacea se construiește pe fundamentele adevărului, iar Ierusalimul a fost și întotdeauna va fi capitala poporului evreu, a statului evreu”, a declarat șeful Executivului israelian.

Netanyahu a mulțumit forțelor de securitate israeliene pentru serviciile lor și a spus “suntem în Ierusalim și suntem aici pentru a rămâne”. Vorbind trimisului american în Israel, David Friedman, Netanyahu a mai adăugat: “sunteți privilegiat să deveniți primul ambasador american care să vă servească țara din Ierusalim”.

Bilanțul a crescut la 55 de morți și 2.771 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

 

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Close