Stiri externe

Protest de amploare: Italienii se opun uniunilor civile între persoane de acelaşi sex

Zeci de mii de opozanți ai uniunii civile între persoanele de același sex au manifestat sâmbătă la Roma împotriva unei propuneri de lege discutate în prezent în parlament, relatează AFP, citată de Agerpres.

media-145418006691756300

 Jurnaliștii prezenți au evaluat la câteva zeci de mii numărul manifestanților prezenți, în condițiile în care organizatorii sperau la cel puțin un milion. Până în prezent nu sunt disponibile cifre oficiale privind numărul participanților.

“Cât mai multă lume trebuie să participe, amintiți-vă că este singura armă de care dispunem”, a declarat vineri organizatorul așa-numitei “Zile a familiei”, Massimo Gandolfini.

“O societate care nu mai are limite este o societate care înnebunește”, a spus Gandolfini în fața copiilor, părinților și bunicilor adunați la protestul din orașul etern.

Susținătorii propunerii de lege privind uniunea între persoanele de același sex, pe care Senatul italian a început să o examineze joi, au manifestat sâmbăta trecută în Italia pentru a trezi țara și a cere protecție pentru cuplurile de același sex și copiii lor.

Italia este ultimul mare stat din Europa Occidentală în care cuplurilor homosexuale nu li se recunoaște niciun statut. Opozanții textului susțin totuși că nu sunt homofobi.

Opozanții proiectului de lege Cirinna, după numele senatoarei care l-a depus, afirmă că vor în primul rând să apere drepturile și viitorul copiilor care, afirmă ei, au nevoie de un tată și de o mamă.

Citește și:  Papa Francisc despre HOMOSEXUALI: „Sunt copiii Domnului și au dreptul la familie”

În forma actuală, textul, rezultat în urma unei medieri parlamentare, prevede instituirea unei uniuni înregistrate de un ofițer al stării civile între persoane de același sex, care se angajează la o viață comună de fidelitate, la sprijin moral și material reciproc.

Însă, chiar în cadrul majorității de centru-stânga, ridică probleme măsurile suplimentare propuse, precum posibilitatea de a adopta copiii naturali ai unuia dintre membrii cuplului.

Aliații de centru-dreapta ai lui Renzi, cu ministrul său de interne Angelino Alfano în frunte, resping categoric adoptarea copiilor unuia din membrii cuplului de același sex, la fel ca și ramura catolică a Partidului democrat, care amenință să convoace un referendum de respingere dacă legea trece într-o astfel de formă.

Votul final asupra proiectului de lege Cirinna este așteptat la jumătatea lunii februarie. Acesta trebuie însă votat de Camera deputaților în aceeași formă, orice modificare a textului ducând la revenirea proiectului de lege în Senat.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 51

Close