Video

„Povestea lui Dumnezeu”, cu actorul Morgan Freeman

Nu pentru puțini oameni, fani și admiratori, actorul Morgan Freeman este un zeu. Câștigător al Premiului Oscar, este cunoscut pentru talentul său actoricesc, pentru vocea sa inconfundabilă, dar și pentru faptul că L-a jucat pe Dumnezeu în două filme. Așadar, pentru mulți poate părea natural ca tocmai el să fie persoana care să documenteze „povestea lui Dumnezeu” pentru National Geographic Channel.

La ce vă puteți aștepta de la această miniserie, în șase părți? Cei care urmăresc acest canal de televiziune cunosc deja poziția generală față de religie. National Geographic este unul dintre puținele canale preocupate de subiect, oferind mai multe emisiuni care explorează ideea de credință în Dumnezeu. Nu aș cataloga canalul TV ca fiind pro-religie, întrucât orice abordare pune religia într-un context care să o explice mai degrabă ca fenomen social. Religia este explorată prin cultură, istorie, fiecare credință căpătând o coloristică ancestrală.

Această emisiune prezentată de Morgan Freeman nu este foarte diferită. Fiecare episod se axează pe câte o temă care poate fi regăsită în majoritatea religiilor (creația, răul, miracolele, apocalipsa sau învierea), pentru a vedea care este răspunsul pe care îl poate oferi fiecare. Trebuie deci menționat din start că aceasta nu este atât o explorare a Dumnezeului creștinilor, ci „o explorare a căutării nesfârșite a omenirii după divinitate”, a declarat actorul pentru Huffington Post. Interesantă este intenția producătorilor ca în acest proces să nu sublinieze diferențele între religii, ci similaritățile, să treacă peste „diferențele superficiale, de ritual” și să ajungă la substanța comună, care este că fiecare credincios încearcă să ajungă cumva „la final”, unde va fi în prezența lui Dumnezeu, scrie aol.com.

De-a lungul seriei, Freeman călătorește în toată lumea, investigând și participând la ceea ce oamenii locului înțeleg prin credința în ceva superior, fie că este vorba despre Dumnezeu sau despre un calculator „al sorții”, care îți poate face o astrogramă personală. De asemenea, lideri religioși, psihologi și oameni simpli participă la acest proces de „descifrare a dinivității” cu propriile experiențe și explicații. Pentru producătorul emisiunii, McCreary, un om al științei, unele răspunsuri pe care le-a auzit l-au ajutat să realizeze că religia și știința sunt complementare. Deși răspund diferit la întrebări, ambele pleacă în aceeași direcție, într-o căutare unică și speră să ajungă la același final, chiar dacă o iau pe căi diferite.

Pentru Morgan Freeman, care se consideră un credincios, emisiunea a fost un prilej de a învăța. După părerea lui, este la fel de posibil ca Dumnezeu să existe cum este posibil ca El să fie un produs al imaginației omului, „care nu poate accepta că suntem aici (n.r. pe Pământ) nesupravegheați”. „În viață, cel mai mult contează ce crezi. De aceea, Dumnezeu încă există… Dumnezeu este în toate lucrurile, un apus de soare, o floare. Răspunsul ultim la întrebarea despre existența lui Dumnezeu este «Eu exist»”, spune Freeman. Și, deși teologia sa s-ar putea să fie confuză pentru unii oameni, în final, rezultatul este interesant chiar și pentru cineva deja bine fundamentat în credința sa și care este interesat să vadă cum se raportează și alții la credință și să găsească elemente comune cu cineva cu care, altădată, nu ar fi avut ce să vorbească.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 60 =

Close