Stiri externe

Polonia nu cedează în faţa Israelului, SUA şi unor organizaţii evreieşti şi scoate o lege care interzice referirea la Polonia ca participantă la Holocaust

Discuţia a pornit de la utilizarea generalizată a sintagmei „lagărele de exterminare poloneze”, în loc de „lagărele înfiinţate de Germania nazistă pe teritoriul polonez”.

Aceasta a doua formulă, în 99 % dintre textele şi discuţiile despre perioada şi atrocităţile respective, nu era menţionată, folosindu-se permanent formula respinsă acum de statul polonez. În felul acesta, chiar dacă din conext reieşea cine este adevăratul vinovat, se arunca o umbră de vinovăţie şi asupra Poloniei şi, în cazul majorităţii oamenilor, mai ales a tinerilor, care nu au timp, interesul sau măcar reflexul de a se informa, putea forma chiar convingerea că lagărele respective au fost înfiinţate de statul polonez.

Stat polonez care nu avea cum să fie părtaş alături de Germania la ororile războiului dat fiind faptul că nu mai exista, el fiind împărţit între Germania – care s-a ocupat extensiv de evreii polonezi – şi Uniunea Sovietică – care a exterminat ofiţerimea poloneză.

În acest sens, noua lege, la articolul 55a.1. afirmă că:

Oricine va pretinde, în mod public şi contrar adevărului, că naţiunea poloneză sau Republica Polonia este responsabilă sau coresponsabilă pentru crimele naziste comise de cel de-al Treilea Reich ….. sau de alte infracţiuni care constituie crime împotriva păcii sau crime de război, sau oricine diminuează în mod evident responsabilitatea adevăraţilor răufăcători ai numitelor crime – va fi pasibil de amendă sau de închisoare până la 3 ani.

Atât Israelul cât şi SUA şi diverse organizaţii evreieşti şi-au exprimat dezacordul, privind noua lege, atât înainte cât şi după votarea de parlament şi promulgarea de către preşedintele Andrzej Duda.

Citește și:  Siria,Iran și Irak - locul unde foarte multi crestini primesc azi cununa muceniciei!

Secretarul de stat Tillerson a făcut, ca de obicei, o delaraţie aiuritoare în care afirmă, fără a exemplifica cum şi în ce fel, că noua lege „afectează libertatea opiniei şi cercetarea academică”.

Preşedintele Duda a sesizat Curtea Constituţională pentru ca aceasta să judece în ce măsură noua lege ar putea fi îmbunătăţită.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 40 =

Close