Stiri externe

Polonia: Guvernul restricţionează accesul la o metodă contraceptivă des folosită

Guvernul conservator naţionalist polonez vrea să restrângă accesul la ‘pilula de a doua zi’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului, Rafal Bochenek, potrivit AFP, conform agerpres.

“Toate anticoncepţionalele vor fi vândute cu prescripţie. Am considerat că nu trebuie să existe nicio excepţie”, a explicat Bochenek la TVN24.

Conform unei reglementări europene, pilula de a doua zi era accesibilă în Polonia fără prescripţie, din 2015.

Iniţiativa guvernamentală a stârnit îngrijorarea mediilor feministe.

“Acest proiect de lege limitează drepturile femeilor în materie de reproducere”, şi-a exprimat regretul Katarzyna Labedz, din partea Federaţiei pentru cauza femeilor şi planning familial, potrivit AFP.

Potrivit acesteia, pilula contraceptivă de urgenţă riscă “să îşi piardă sensul” dat fiind faptul că, pentru a fi eficientă, trebuie luată fără cea mai mică întârziere.

“Ne temem să nu fie vorba de o nouă măsură restrictivă şi să nu urmeze şi altele în curând”, a spus Labedz.

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia de peste un an, a oprit deja finanţarea publică pentru fecundarea in vitro.

În toamna lui 2016, PiS a încercat să limiteze dreptul la avort, care este şi aşa printre cele mai restrictive din Europa.

Totuşi, sub presiunea unor manifestaţii masive, supranumite ‘greva femeilor’, la care au participat circa 100.000 de persoane în toată ţara, guvernul a respins în cele din urmă proiectil de lege care interzicea practicarea întreruperii de sarcină şi care prevedea pedeapsa cu închisoarea pentru orice persoană implicată, inclusiv pentru pacientă.

Citește și:  Moment decisiv pentru femeia creștină condamnată la moarte

www.stiripesurse.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 86

Close