Stiri externe

Polonia amenință cu ieșirea din Uniunea Europeană

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a apărat joi legile pentru reformarea sistemului de justiţie şi a avertizat Bruxellesul privind critica puternică venită de la UE faţă de reforme, spunând că ar putea avea un efect nedorit, scrie Reuters.

Morawiecki s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a încerca să rezolve conflictul dintre UE şi Polonia cauzat de criticile aduse de blocul european faţă de reforma în justiţie din Polonia, scrie news.ro.

Morawiecki i-a prezentat lui Juncker documentul explicativ privind noile legi iar apoi le-a spus jurnaliştilor că se aşteaptă la o analiză în profunzime a documentului de către Comisia Europeană, care ar putea dura câteva săptămâni.

Reformele propuse de naţionaliştii polonezi aflaţi la putere au fost criticate de către reprezentanţii societăţii civile, organizaţii internaţionale, Uniunea Europeană şi partidele din opoziţie din Polonia pentru că oferă guvernului un control mai mare asupra instanţelor de judecată.

„Aceste discuţii au fost foarte constructive şi promiţătoare”, a spus Morawiecki, după întâlnirea cu Juncker.

„Cu siguranţă vom continua discuţiile şi sper ca, mai devreme sau mai târziu, viziunile noastre să se apropie chiar mai mult, să se apropie îndeajuns încât să putem ajunge la un acord privind reformele judiciare”, a adăugat el.

Documentul polonez arată că reformele sunt necesare pentru a creşte eficienţa şi pentru a înlătura judecătorii „care au fost implicaţi în activităţi dezonorante” în timpul perioadei comuniste din Polonia.

Citește și:  Misterele boicotului politic al Referendumului încep să se dezlege. Cheia este la Bruxelles

Dar în document se precizează şi că statele liberale din UE nu ar trebui să pună prea multă presiune pe Varşovia pentru că ar putea duce la „creşterea sentimentului anti-european” în Polonia.

„Poate duce la o creştere a forţelor politice populiste, care vor slăbirea sau dezintegrarea Uniunii Europene”, se arată în document.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că blocul european a primit documentul şi că dialogul va continua.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 7 =

Close