Stiri externe

Politica SUA a devastat populația creștină din Orientul Mijlociu

La începutul Primului Război Mondial, în 1914, creștinii reprezentau 15% din totalul populației în Orientul Mijlociu. Un secol mai târziu, cifra a scăzut la 4%. Declinul s-a produs mai ales după atacurile din 11 septembrie 2001. Cel puțin 80% din creștinii Irakului, care se estimează că erau 1.5 milioane în 1990, au părăsit acum țara.

 

De-a lungul anilor 70, politicienii occidentaliau privit islamul în primul rând ca fiind o religie estică, o religie blândă și pașnică. O viziune naivă care ignora masacrele asupra creștinilor care se petrecuseră în Orientul Mijlociu în ultimii 150 de ani. Această viziune continuă să existe în politica administrației Obama, care chiar și acum neagă în mod categoric că există o legătură între ideologia islamică și violența împotriva non-musulmanilor. În consecință, atunci când se vorbește de angajamentul de a vedea o „Sirie totală, unificată, pluralistă, nesectantă”, ea implică involuntar grupurile jihadiste care persecută creștinii.

În anii 1980, la începutul Războiului Rece, SUA a furnizat cantități mari de arme grupurilor islamiste radicale care luptau împotriva sovieticilor din Afganistan, în special talibanilor. Talibanii pakistanezi au atacat mai târziu creștinii, cum ar fi bombardamentul din 2013 a Bisericii Tuturor Sfinților din Peshawar, unde peste 80 de persoane au fost ucise și mai mult de o sută de persoane au fost rănite. După atacurile din 11 septembrie, George W. Bush a presupus că intervenția militară – inițial în Afganistan și apoi în Irak – va aduce o democrație în stil occidental care va neutraliza islamismul radical. De fapt, s-a întâmplat exact opusul.

În Irak, înlăturarea dictaturii lui Saddam Hussain a dezlănțuit islamiștii radicali pe care acesta îi suprimase, care ulterior urmau să devină statul islamic (IS).

Până în 2004, a avut loc o creștere uriașă a amenințărilor, a răpirilor și a asasinărilor asupra creștinilor. Au început bombardamente asupra bisericilor – cel puțin 119 de biserici au fost atacate sau distruse.

Când a apărut așa-numita „Primăvară Arabă”, Occidentul și-a repetat greșelile, susținând că grupurile rebele vor doar „libertate și democrație”.

Statele Unite și aliații săi sunt de fapt acuzați că susțin grupuri islamiste precum Ahrar al-Sham și Jaysh al-Islam, ambii având drept scop instituirea unui stat islamic radical în Siria, ceea ce secretarul american John Kerry a admis, din greșeală, în luna iulie a anului trecut. În 2013, Ahrar al Sham a făcut parte dintr-o coaliție islamistă care a atacat orașul istoric creștin din Maloula, unde creștinilor li s-a dat de ales: fie se converteasc la islam, fie vor fi decapitați. Într-un atac din 2015 asupra Damascului, Jaysh al Islam a arătat clar că acestea vor viza în mod special creștinii.

În Africa, politica americană a avut, de asemenea, consecințe devastatoare pentru creștinii din nordul Nigeriei, unde până în noiembrie 2013 Departamentul de Stat al SUA a continuat să insiste că violența islamistă se datorează diferențelor „socio-economice” dintre creștini și musulmani, ceea ce înseamnă că și creștinii sunt de vină. Acest lucru a fost în ciuda faptului că teroriștii de la Boko Haram masacrau creștini și ardeau biserici săptămânal, în timp ce militanții căutau să curețe nordul Nigeriei de creștini. În Nigeria au fost mai mulți oameni omorâți decât chiar în Irak sau Siria. Insurgența brutală a continuat acum în nordul Camerunului.

În zonele controlate de SI ale Siriei și Irakului, creștinii și alte minorități nemusulmane, cum ar fi Yazidis, s-au confruntat cu un genocid. Administrația Obama, sub presiunea Congresului, a fost forțată să recunoască faptul că genocidul are loc, dar nu a făcut aproape nimic pentru victime, lăsând creștinii la mila jihadismului.

Dacă starea actuală nu se schimbă în Irak și Siria, comunitatea creștină ar putea fi exterminată în decursul următorului deceniu.

Sursă: Barnabas Fund via alfaomega.tv

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 32

Close