Editoriale

Pastor Emanuel Dobrin – București Colectiv: Muzică rock – esență și efecte

Specificații despre rock

Privind la evoluția sau involuția culturii muzicale, începând cu a doua parte a secolului XX avem de-a face cu o schimbare majoră în muzică prin apariția rock-ului iar mai apoi prin evidnțierea diverselor genuri sau subgenuri ale muzicii rock, rock psihedelic, progresiv, hard rock cu subdiviziuni cunoscute ca heavy metal, power metal, speed metal, death metal, thrash metal, black metal și altele.

tumblr_mbwxu7yw1b1rq8jp2o1_500

Se pare că trupa GTG aborda stilul metalcore[1], un subgen al muzicii heavy metal. Mare parte din aceste curente muzicale fac parte din societatea noastră, ajungând să fie considerate ca diverse culturi muzicale, mergând atât de departe încât au înlocuit alte repere avute până în prezent. Despre această schimbare, muzicologul Gary Allen spune: “Pentru mulţi tineri, muzica a luat locul credinţelor religioase tradiţionale ca şi sursă a celor mai absolute convingeri ale lor; ei pot cita texte si originea cântecelor la fel cum în trecut se cita din Biblie.”[2]

Chestiuni particulare, specifice rock-ului și mai ales acestor subdiviziuni

Coregrafia: Foc, oase, cruci întoarse, morminte, săbii, cranii, sânge, simboluri, mișcări scenice, culori predominante negru și roșu, îmbrăcăminte imprimată cu mesaje de genulpro pain, against, megadeath, sex, hell, băutura alcoolică, droguri, machiaje, măști, transă, erotism, combinații de lumini și sunete, vrăji, întuneric, pentagrame și o întreagă imagistică satanică.

Vocile și sunetele: Grohăituri, sunete acute sau foarte joase, mantre (cum se numea și actualul album al trupei GTG Mantrele războiului), acorduri de chitară cu un puternic accent provocator, frecvențe de peste 120 dB, etc.

Piese și versuri: Incitări la ură, la moarte, la revoltă, la război, înjurături, apelări ale duhurilor necurate ale diavolului, afronturi aduse divinității, denigrarea ordinii, incitări la acte sexuale, etc.

Nume ale formațiilor de gen: Sepultura (mormânt), Black Sabath (Sâmbăta neagră), Kain (omagiu adus lui Cain), Morbid, Hell, Monster, Night, Devil, Satan, Death, AC&DC[3], KISS[4], 666, etc.

Numele de scenă al artiștilor genului merg pe aceași direcție ca și numele formațiilor.

Există o legătură puternică între muzica rock metal și lumea invizibilă a spiritelor malefice

Chiar dacă societatea nu reușește să vadă această conexiune, ea există. De exemplu Erik Danielson, lider al trupei Watain, care a concertat și în București în acelaș club, recunoaște într-un interviu disponibil pe net, că lucrurile și chestiunile diabolice îl inspiră mult în muzica pe care o face. Din această cauză, în piesele de gen, apar toate acele obscenități, interpelări ale răului, injurii, blasfemii și apostrofări adresate lui Hristos. În Ep către Efeseni cap 2 se spune că lumea este sub puterea domnului răutății și a duhurilor răutății din văzduh, împotriva cărora avem de luptat.

O altă legătură strânsă între muzica rock și satanism, e dată de faptul că mulți rokeri sunt adepți și practicanți ai satanismului. Pe site-ul următor puteți vedea o mică parte din declarațiile pro Satan ale acestor artiști ai genului www.insiderockmusic.com

Sunt mult mai multe conexiuni și puncte de legătură, de suprapunere între rock și satanism, așa că ar trebui să se știe că această forță demonică poate afecta structura unei societăți prin implanturile pe care le face în diverse ramuri ale ei, în cazul de față în muzica, dar poate afecta și existența personală a unui om.

Cum este afectat un consumator de rock metal

 

În mod negativ este afectată mintea, fiind invadată de mesaje dure venite din spațiul răului și al malficului. E o muzică concret specializată pentru a dezechilibra mintea şi emoţiile.Toate aceste mesaje trimise minții au aceași esență ca primul mesaj trimis de satan către mintea umană: nu veți muri când vrea Dumnezeu, ci dimpotrivă veți fi ca Dumnezeu cunoscând binele și răul.

Tot în mod negativ este afectată personalitatea consumatorului de muzică metal. Prin faptul că se identifică în totalitate cu acele duhuri necurate invizibile, are parte de o depersonalizare, de la chipul lui Dumnezeu către chipul lui satan, chip exemplificat prin dependenţă de droguri, adorarea lui Satan, deviaţii sexuale, revoltă fără cauză, anarhie, criminalitate, blasfemie, imoralitate, promiscuitate, pornografie și altele.

În mod negativ îi este afectat comportamentul și, în principiu, toată viața. Comportamenul și deciziile unui consumator de muzică metall curg pe o pantă descendentă înspre întuneric, depresie, singurătate și moarte. Întrucât ținta lui Satan este de a aduce moartea, mulți dintre acești consumatori de metall ajung să împlinească scopul diavolului – să experimenteze moartea fără nici o speranță. Istoria rock-ului este asociată cu ideea de a murii de tânăr, iar pe site-ul Enciclopedia Metallum[5] găsiți o listă cu peste 3000 de artiști rock, care au murit la diferite vârste, din cauze naturale sau prin droguri, spânzurare, suicid, comă alcoolică, împușcare, viol și altele. Ultimii adăugați sunt rockerii românii, Andrei Rugină, Vlad Țelea și Mihai Alexandru care au murit în clubul Colectiv București, ca urmare a incendiului devastator provenit de la câteva artificii.

 

Cum ar trebui să privim ca și creștini la o tragedie, de genul celei petrecute în București, și ce ar trebui să facem.

Aș vrea să mă înțelegeți foarte bine, nu pot spune că cei care au murit în Colectiv au fost mai păcătoși decât cei care nu consumă rock sau metal, dar trăiesc în alte păcate. Plata păcatului, în orice context, este moartea (Rom 3:23).  Asemenea tragedii au avut loc și în alte locuri în care nu s-a cântat neapărat muzică metal, fiind cunoscute cazuri de calamități naturale, cutremure, inundații, incendii, războaie, boli și altele în care și-au pierdut viața o mulțime de oameni. În vremea Domnului Isus, a căzut Turnul Siloam (Lc 13) peste 18 persoane care au decedat. Ucenicii, la fel de curioși ca noi, L-au întrebat pe Hristos despre cauza acestei tragedii, dar Mântuitorul le spune: dacă nu vă pocăiți toți veți pieri la fel. Mai puțin contează forma fizică în care mori, dar contează legătura spirituală de care ești prins la moarte, pentrucă această legătură spirituală îți definește veșnicia cu sau fără Dumnezeu. Dacă plata păcatului este moartea, darul fără plată a lui Dumnezeu, este viața veșnică în Isus Hristos.

Cred că toți consumatorii de rock metal au nevoie de aceași mântuire și iertare de care au nevoie toți păcătoșii. Au nevoie de aceași jertfă răscumpărătoare a Domnului Hristos, prin care pot fi scoși din Împărăția Întunericului și mutați în Împărăția Fiului Dragostei.

Ca și creștini ar trebui să ne rugăm și să postim pentru cei care consumă acest gen de muzică, pentru mântuirea și iertarea lor, pentru ca Duhul Sfânt să îi convingă de starea de păcat în care sunt și să îi asiste în procesul pocăinței. Poate că ar fi bine, ca după trecerea acestor zile de doliu național, creștinii să facă un lanț de post și rugăciune special pentru rockerii și metaliștii din țară, pentru eliberarea lor de această legătură cu lumea spiritelor demonice. Astfel de tragedii, ca cea din București, pot intervenii pur și simplu în mod natural, sau din cauze ce țin de neglijența umană (așa cum se tot spune pe canalele massmedia), însă se mai pot întâmpla și din cauza deciziei de a fi într-un anumit loc, luată pe proprie răspundere dar și din cauza legăturii cu lumea demonică a duhurilor necurate. Ca o ironie a sorții, martorii spun că în momentul producerii tragediei, trupa GTG cânta o piesă care făcea trimitere la ziua morții[6].

Ca și creștini ar trebui să spunem Evanghelia în fiecare zi, să audă chiar și consumatorii de muzică metal, că Isus Hristos cel atât de disprețuit și blasfemiat în piesele lor, este singura lor șansă de fericire, de mântuire și de primire a vieții veșnice.

Ca și creștini, în măsura posibilităților pe care le avem, să întindem o mână de

ajutor celor rămași, o dovadă de omenie și un răspuns pe măsura dragostei lui Dumnezeu care este în noi.

Ca și creștini, nu ar trebui să ne grăbim în pronunțarea de sentințe. Ceea ce s-a întâmplat la București și nu numai, fie că este eroare umană sau dreaptă judecată a lui Dumnezeu, ar tebui să stârnească în noi dorința de a face lucrurile cu mai multă reaponsabilitate precum și gândul apropierii de Dumnezeu prin pocăință și credință și al cunoașterii puterii jertfei Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Singurul Mântuitor al omenirii.

Ca și creștini, ar trebui să ne învățăm copii să nu pășească pe o astfel de dimensiune întunecată a rock-ului și a spiritelor malefice, ci să-i ajutăm să-L cunoască pe Dumnezeu și să creadă în El.

Celor îndurerați le transmit sincere condoleanțe, din partea mea și a bisericii din care fac parte rugându-L pe Dumnezeu să vă șteargă lacrimile și să vă aducă reabilitare psihică, emoțională și spirituală.

Emanuel Dobrin – Pastor

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Goodbye_to_Gravity

[2] http://www.vopus.org/ro/gnoza-gnosticism/arta/fata-ascunsa-a-rock-ului.html

[3]Anti-Christ/Death to Christ

[4] Kings In Satan’s Service – Regi în Serviciul lui Satan

[5] http://www.metal-archives.com/artist/rip

[6]http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/VIDEO+inregistrare+prima+melodie+Goodbye+to+Gravity+Colectiv

Sursa:newsnetcrestin.blogspot.ro

Tags

Informatii similare

2 Comments

 1. Am vazut zilele astea multe mesaje de acest gen, cum ca rockul ar promova satanismul si ca ar reprezenta lucrarea diavolului. Sa va spun eu ceva insa, pentru ca nu stiu pe nimeni dintre cei ca dumneavoastra care constientizeaza niste lucruri. Imi pare rau ca trebuie sa apelez la experienta personala, poate nu va intereseaza problemele mele, dar nu mai pot sa tac.
  Pe vremea cand eram in liceu eram o ciudata. Genul de tocilara fara prieteni, preferata profilor, tinta glumelor colegilor din cauza asta, ati prins ideea. Ma simteam atat de singura incat am ajuns sa imi doresc moartea. Si inainte sa ziceti ceva in sensul asta, am incercat orice. Am incercat sa ma rog, sa ii spun lui Dumnezeu sa imi dea un semn, ceva, orice, ca are un plan si pentru mine, am dat in extrema cealalta si am incercat sa fiu populara facand acte de teribilism (la o scara micuta, recunosc, nu am avut curaj de prea multe din fericire). Nimic nu ajuta, asa ca am ajuns sa imi planific sinuciderea. Acum ultima data cand am verificat sinuciderea era unul din pacatele de neiertat, pentru ca nu noi avem drept asupra vietii noastre, ci doar Dumnezeu. Si Dumnezeu stia asta, asa ca a decis sa ma salveze, scotandu-mi in cale… o trupa de symphonic rock. ( si inca ceva care poate a ajutat mai mult intr-un fel, nu e subiectul discutiei asteia, dar va asigur ca daca ati sti despre ce e vorba ati fi poate mai vehement impotriva acelui lucru). Nu am pretentia ca acum sunt o persoana suficient de religioasa sau ca acum sunt lipsita de pacate. Doamne fereste, pana la urma nimeni nu e perfect. Ce incerc sa spun e ca in stadiul in care eram puteam sa citesc Biblia de 10 ori si sa o ascult pe maica’mea cum imi spune ca “nu e nimic, mama, ei nu au dreptate tu esti fata mea si o sa fiu alaturi de tine mereu” pana ma plictiseam, nu ar fi ajutat cu nimic. A fost nevoie sa dau de trupa asta care avea mesaje “super sataniste” gen “Ia-mi mana/Hai sa le aratam ca putem/Sa ne eliberam mintile si sa gasim o cale/Lumea e in mainile noastre”, “Pur si simplu nu ne putem opri sa credem/Pentru ca trebuie sa incercam” “O sa imi mentin pozitia/ Nu o sa ma dau batuta/Nu mai neg, trebuie sa infrunt asta/Nu o sa inchid ochii si nu o sa ascund adevarul” (iertati-mi mica ironie, va rog, dar trebuie sa intelegeti ca oamenii astia canta 90% din timp despre cum nu trebuie sa incetezi sa lupti niciodata si ok au o melodie despre diavol, dar e una in care spun ca “Nicio lumina in intuneric nu este prea mica sa fie vazuta/Exista mereu un graunte de speranta/Trebuie doar sa CREZI”) ca sa imi dau seama ca nu pot sa ma dau batuta. Si da, nu am fost salvata prin mers la Biserica sau ceva de genul asta, dar am fost salvata de la sinucidere si sa spui ca asta a fost lucrarea diavolului…
  Si credeti-ma ca mai stiu oameni pe care singurul lucru care i-a oprit din a isi face rau sau din a face rau altora a fost faptul ca si-au bagat castile in urechi si au dat muzica la maxim, si nu vorbim de muzica bisericeasca aici…
  Ce incerc eu sa zic aici este ca Dumnezeu lucreaza pe cai nevazute. Nu putem ca oameni sa intelegem mereu de ce face El ce face… Si poate ca are zile cand hotaraste sa salveze de la moarte o fata prin intermediul unor trupe rock. Trupe pe care dumneavoastra le considerati sataniste, dar care asa cum v-am spus au salvat oameni de la moarte si de la osanda vesnica… asa ca haideti sa nu mai judecam. Nu spun ca toate trupele rock sunt asa, dar spun ca nu ar trebui sa generalizam. Nu toti rockerii sunt satanisti( si multi spun ca sunt satanisti doar pentru publicitate) asa cum nu toti preotii sunt sfinti si/sau au ce cauta in Biserica.
  Va multumesc pentru ca ati avut rabdare sa imi cititi mesajul, imi cer iertare pentru micile ironii pe care vi le-am adresat (nu prea comentez pe la articole, dar ati reusit sa ma enervati si de aici si ironiile) si sper ca pe viitor sa va schimbati parerea despre macar o parte dintre noi rockerii.
  P.S.: In cazul in care va intrebati, in momentul de fata nu mai am niciun gand de sinucidere, sunt tot o ciudata dar macar am invatat sa ma accept asa cum sunt si nu mai incerc sa ma schimb in zadar. Plec spre scoala in fiecare zi spunandu-mi rugaciunea si cand termin imi bag castile in urechi si ascult muzica pentru ca va vine sa credeti sau nu dar mai exista si rockeri care stiu sa isi faca cruce pe lumea asta…

 2. Auziti domnisoara nu cocheta cu Diavolul!
  Stiai ca acest duh distrugator pe pamantul acesta
  a fost seful muzicii in ceruri si din cauza ca vrut
  sa fie ca Dumnezeu a fost aruncat pe pamant?
  El se chema Lucifer in cer iar pe pamant i se
  spune Dracul? Domnul Isus Hristos sa’l mustre
  cu sangele Lui curs la Golgota!
  Intoarce’te la pocainta si n’o mai fa pe desteapta,intelegi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 29 = 36

Close