Stiri externe

Papa: Creștinii ar trebui să le ceară iertare homosexualilor

„Trebuie să ne cerem și iertare, nu doar scuze! Iertare!” a fost răspunsul oferit duminică de Papa Francisc unui jurnalist care îl întrebase dacă e de acord cu declarația unui cardinal german potrivit căruia Biserica Catolică ar trebui să le ceară scuze homosexualilor, ai ales după masacrul din Orlando.

papa_francisc_20809100_18039400

„Noi, creştinii, trebuie să ne cerem scuze pentru atât de multe lucruri, nu numai pentru aceasta (modul în care au fost trataţi homosexualii – n.r.), dar trebuie să ne cerem şi iertare, nu doar scuze! Iertare! Este un cuvânt pe care îl uităm atât de des!”, a spus Papa.

„Cred că Biserica nu trebuie să îşi ceară scuze numai (…) unui homosexual pe care l-a incultat, ci trebuie să le ceară scuze şi celor săraci, şi femeilor care au fost exploatate, copiilor care au fost exploataţi prin muncă. Trebuie să îşi ceară scuze pentru că a binecuvântat atât de multe arme”, a spus Suveranul Pontif.

În timp ce Biserica Catolică nu susține legitimitatea relațiilor gay, nu consideră tendințele homosexuale drept păcat, câtă vreme persoana care le nutrește se străduiește să fie castă.

„Cine sunt eu să judec?” au fost cuvintele lui Francisc, care au compus fraza considerată cea mai revoluționară întrebare a anului 2013. Întrebarea a fost adresată de Francisc în cadrul unei conferinţe de presă, ca răspuns la problema legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Nu întâmplător, papa se întorcea dintr-o vizită oficială în Brazilia, care avusese loc la finalul lunii iulie 2013. Cu doar două luni mai înainte, cuplurile gay din Brazilia primiseră permisiunea de a se căsători şi aveau acum drepturi egale cu persoanele heterosexuale în faţa legii.

Citește și:  Papa Francisc: Homosexuali sunt bine veniţi în sânul Bisericii catolice

„Voi repeta ceea ce spune Catehismul Bisericii,” a spus Papa anul acesta „şi anume că ei (homosexualii) nu ar trebui să fie discriminaţi, ei ar trebui să fie respectaţi, ajutaţi duhovniveşte.”

n cadrul unei ceremonii organizate pe 12 martie în anul 2000, suveranul pontif I-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale.

Șase cardinali au enumerat, rând pe rând, păcatele de care se face vinovată biserica. Papa Benedict al XVI-lea era pe atunci cardinal și a avut și el de citit un păcat pe care biserica trebuia să îl mărturisească. „Greșelile comise în serviciul adevărului” au fost invocate de cardinalul Ratzinger, care a amintit „metodele neevanghelice” la care au recurs creștinii, în special în timpul cruciadelor sau al Inchiziției.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut atunci „cu tărie” iertarea lui Dumnezeu pentru faptul că „în anumite perioade ale istoriei, creștinii au recurs adesea la metodele intoleranței, pătând fața bisericii”.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − = 27

Close