Stiri externe

Panică la Vatican: Papa Francisc cere unificarea bisericilor creștine. Simte pericolul?

Papa Francisc aflat în vizită la Istanbul a făcut o propunere surprinzătoare reprezentanților ortodoxiei. Este vorba despre unirea celor două religii, cea catolică și cea ortodoxă. Firește, răspunsul nu a venit. Este o propunere mai mult decât interesantă, în condițiile în care asistăm la un adevărat asalt al islamismului, în special, în Europa.

La prima vedere, nu există diferențe majore între cele două religii. Elemente comune sunt în proporție de 95%. Ortodocșii ca și catolicii recunosc cele șapte consilii ecumenice. În anul 1962, catolicii au recunoscut consiliul Vatican II, care a dat infailibilitate papei și a introdus conceptul de imaculate asupra Fecioarei Maria.

Dacă reprezentanții Vaticanului doresc unirea cu ortodocșii, aceștia din urmă, care nu au recunoscut consiliul Vatican II, nu sunt pregătiți pentru a face acest pas. Se pare că mărul discordiei îl constituie cine va conduce aceste două Biserici reunite. Cu siguranță, ortodocșii nu vor fi de acord cu sintagma infailibilitatea papei.

Catolicii insistă pe unitatea dată de Dumnezeu și apoi vorbesc despre Trinitate. La ortodocși drumul este invers. Pentru catolici papa este primul evec, continuatorul Sfântului Petru. Pentru ortodocși nu există un evec principal, toți sunt egali.

Papa, în viziunea ortodoxismului are un statut onorific și nu de jurisdicție, nu este șeful bisericii. Diferențe există și în ceea ce privește divorțul, căsătoria în cazul unui adulter, căsătoria preoților.

Ruptura dintre cele două culte s-a produs, oficial, în anul 1054. Semne ale neînțelegerilor existau din anul 1294, prin căderea Constantinopolului.

Ortodoxismul este o religie orientală care a apărut, în prima fază, în bazinul mediteranean. La începutul secolului al IV-lea, împăratul Constantin autorizează introducerea acestei religii.

Împăratul era locotenentul lui Dumnezeu pe pământ, era șeful natural al Bisericii. Provinciile orientale ale imperiului roman au preluat cu repeziciune această religie, considerând că cea catolică este prea autoritară.

Orientul a cultivat și conservat, în continuare, cultura greacă. Atunci când erau divergențe între partea orientală și cea occidentală, se întrunea un consiliu care media divergențele.

Au existat cazuri în care nu s-a ajuns la consens și s-au produs rupturi, numite schisme. Și în cadrul bisericii ortodoxe există diferențe, care s-au amplificat, în anul 1582, când Papa Gregoire al XIII-lea a introdus calendarul gregorian.

O parte dintre reprezentanții ortodoxismului au refuzat să-l aplice. Este vorba despre ruși, ucraineni, sârbi, georgieni, copți, care serbează Crăciunul în 7 ianuarie.

În Orient, biserica ortodoxă este foarte divizată. În prezent, sunt 7 milioane de copți, 5 milioane de armenieni și 800000 de sirieni.

În acest moment, în lume sunt 1,6 miliarde musulmani, în România sunt 73000, 2,2 miliarde de creștini, 15 milioane de evrei, 1 miliard de hinduși, 500 de milioane de budiști. Specialiștii estimează că până în anul 2050, numărul musulmanilor îl va depăși pe cel al creștinilor.

În timp ce celelalte religii sunt din punct de vedere geografic mai compacte, creștinii sunt cei mai dispersați. Doar 24% dintre europeni sunt creștini, restul se găsește dispersat în America Latină și de Sud, 24%, în Africa, 24%. În lume sunt 157 de țări creștine și 49 musulmane.

www.efemeride.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5

Close