Stiri externe

Palestinienii trebuie să înfrunte realitatea: Ierusalimul este capitala Israelului

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, luni, că palestinienii trebuie să înfrunte realitatea că Ierusalimul este capitala Israelului, pentru a putea avansa către o soluţie de pace, relatează site-ul BBC News.

Netanyahu a subliniat că Ierusalimul a fost capitala Israelului vreme de 3.000 de ani şi „nu a fost niciodată capitala altor oameni”.

La finalul unei întâlniri la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul israelian a spus că „eforturile de a refuza legătura milenară a poporului evreu de Ierusalim sunt absurde”.

„Puteţi citi despre acest lucru într-o carte foarte frumoasă – se numeşte Biblia. O puteţi regăsi în istoria comunităţilor evreieşti din întreaga diaspora … Unde altundeva este capitala Israelului, dacă nu în Ierusalim? Cu cât palestinienii se vor confrunta mai repede cu această realitate, cu atât mai repede ne vom îndrepta spre pace”, a spus Benjamin Netanyahu.

Recent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va abandona Ierusalimul în faţa unui stat care „ucide copii”. Erdogan a descris Ierusalimul drept o „linie roşie” pentru musulmani şi a avertizat că Turcia ar putea întrerupe legăturile diplomatice pe care le are cu Israelul.

Şeful guvernului de la Tel Aviv consideră că liderul turc a atacat Israelul. „Nu sunt obişnuit să primesc prelegeri despre moralitate de la un lider care bombardează sate kurde în Turcia sa natală, care întemniţează jurnalişti, care ajută Iranul să evite sancţiunile internaţionale şi care îi ajută pe terorişti, inclusiv în Fâşia Gaza, să omoare oameni nevinovaţi”, a spus Netanyahu.

Citește și:  Ce se întâmplă cu bilețele de rugăciune de la Zidul Plângerii

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1

Close