Stiri externe

OFICIAL! Marea Britanie a votat sa iasă din UE

Astăzi este posibil să fie cea mai neagră zi din istorie pentru proiectul european. Una dintre cele mai mari economii europene a hotărât să părăsească blocul comunitar. Este o decizie fără precedent și pentru care nici măcar nu există un cadru legislativ pus pe picioare. Începe un divorț cu extrem de multe necunoscute și costuri pentru ambele părți.

David Cameron, premierul britanic, a blufat și a pierdut. A vrut să aibă mai multă libertate decât toate celelate state ale Uniunii și a amenințat că, dacă nu i se acordă, atunci va cere un referendum pentru ieșirea din UE. Problema erau imigranții și dorința britanicilor de a le tăia din serviciile sociale la care aveau acces. Este destul de clar acum că premierul nu și-a închipuit ce sentimente poate stârni acest bluf printre britanici și, oricât s-a chinuit pe urmă să îi convingă pe aceștia că este bine să rămâne în UE, mai ales după ce le-au fost acceptate condițiile impuse, opoziția a învins cu sloganuri naționaliste.

„Să ne luăm țara înapoi!” „Să nu mai ascultăm de nimeni!” „Să ne facem singuri legile!” „Să scăpăm de sub jugul UE, care se transformă într-un supra-stat nedemocratic!” „Vom pierde, dar ne vom reveni și vom fi mai buni ca înainte!” „UE este un proiect inerent greșit, care ar trebui să facă shimbări fundamentale, nu îl mai putem urma!” Aceste tipuri de sloganuri, prinse într-o campanie rasistă care a hrănit frica britanicilor față de o invazie de refugiați și imigranți care să le ia joburile și banii statului prin accesarea serviciilor sociale, au câștigat referendumul și vor determina soarta noastră, a tuturor.

Citește și:  Un complet de judecată din Brazilia a dat verdictul : Netflix trebuie să înlăture filmul care Îl înfățișează pe Isus că fiind gay

Cu zero rezultate rămase de declarat, Marea Britanie iese din UE cu 17.410.742 voturi pentru ieșire, înregistrându-se 16.141.241 voturi pentru rămânere, adică 51,9% față de 48, 1%, conform BBC. Prezența la vot a fost de 72%, cea mai mare rată de participare din anul 1992.  Lira a scăzut la cel mai jos nivel din 1985. Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, dar și acest vot a fost pe muchie. Țara Galilor a votat să părăsească Uniunea. Nu este clar cum va gestiona Marea Britanie această situație internă, care se transformă într-un butoi cu pulbere. Ar putea respinge Parlamentul britanic votul unui referendum, ceea ce teoretic este posibil? Și-ar putea depăși Casa Regală atribuțiile cu o intervenție pro-UE? Sunt scenarii nerealiste, la care se gândesc britanicii uimiți și înfricoșați de rezultatele de astăzi. Cele mai realiste scenarii spun că lui Cameron îi va fi greu să își mai țină scaunul. Noul lider va trebui să gestioneze o țară scindată, piețe financiare extrem de volatile, ani de incertitudini costisitoare, un partid divizat și un Parlament ai cărui membri au votat în mare parte să rămână în UE.

Citeste mai departe aici

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 72

Close