PersecutiiStiri externe

Kazahstan: „O singură naţiune, o singură religie“

Agenţia de ştiri Asia News anunţă că în Kazahstan guvernul a instaurat o agenţie specială care se va ocupa de controlarea strictă a grupurilor religioase.

Deşi preşedintele statului, Nursultan Nazarbaev, afirmă că este vorba doar despre o încercare de a limita posibilităţile exprimării extremismului religios, agresivitatea forţelor de poliţie la adresa creştinilor şi a altor grupări religioase importante, precum şi a lăcaşurilor de cult ale acestora din Kazahstan nu confirmă deloc această intenţie.

Pentru noua Agenţie a Afacerilor Religioase (AAR) din Kazahstan, libertatea religioasă poate fi pusă doar în slujba sloganului: “O singură naţiune – o singură religie”.
Autorităţile au anunţat deja măsuri oficiale de controlare a grupurilor religioase din regiune, incluzând în această supervizare severă şi o serie de amenzi. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat că “este necesar să suprimăm extinderea ideologiei extremismului religios din ţară, în special a acţiunilor deschise care încearcă să submineze sistemul constituţional şi care constituie astfel o ameninţare la adresa vieţilor şi sănătăţii cetăţenilor”.
La o întâlnire a Consiliului de Securitate al statului, Nazarbaev a afirmat că liderii locali ar trebui să ofere “măsuri preventive şi educaţionale, precum şi să monitorizeze atent complicitatea asociaţiilor religioase la încălcarea legii”. Declaraţiile preşedintelui nu au făcut nimic altceva decât să arunce o lumină negativă asupra minorităţilor religioase din Kazahstan, care au început să fie practic persecutate oficial de autorităţile statale.
În lipsa unei definiri clare a “extremismului religios”, Agenţia Afacerilor Religioase (AAR) a pornit o ofensivă totală asupra grupărilor musulmane din ţară care nu sunt adeptele unui islamism moderat.
Creştinii au avut de asemenea de suferit din cauza legii obscure privind această monitorizare a activităţii religioase. Preşedintele AAR, Lama Sharif, a declarat oficial că “fiecare cetăţean din Kazahstan are dreptul la o conştiinţă şi alegere liberă şi noi am ales deja. Alegerea noastră este bazată pe principiul “o singură naţiune – o singură religie” şi acest principiu ne formează ca naţiune. În acest contex vom pregăti conceptualizarea “Dezvoltării Islamismului moderat în Islam”.
Această declaraţie a atras critici din partea unor persoane importante, cum ar fi avocatul Serik Temirbulatov. El a afirmat că declaraţia lui Sharif putea fi eventual cea a unui membru al clerului islamic, nicidecum cea a unui oficial public. Temirbulatov subliniază faptul că: “şaceastă declaraţieţ contrazice Constituţia statului Kazahstan şi încalcă principiul noninterferenţei statului în afacerile comunităţilor religioase”.
În Kazahstan s-au schimbat de asemenea şi pedepsele din Codul penal, iar autorităţile au dreptul de a interveni într-un mod exagerat în activitatea grupurilor religioase. Creştinii din regiune sunt persecutaţi de asemenea. Un grup de creştini a reclamat public faptul că autorităţile locale le-a interzis accesul în lăcaşul de cult pe motiv că acesta nu este înregistrat pentru activităţi religioase.
Citește și:  Raid al poliției din China într-o biserică
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Close