Istoria Crestinismului

O monedă oferă indicii despre o sărbătoare evreiască străveche – Hanuka

După mai mult de 2 000 de ani, suntem bucuroși să vedem cum indiciile antice sunt aici, așteptând să fie găsite. În Ierusalim, nu știi niciodată ce vei descoperi dacă începi să sapi puțin. Restaurările de la un vechi zid al Turnului lui David au dus la o descoperire binevenită a unei monede de 2 000 de ani, legată de povestea sărbătorii Hanuka.

Hanuka marchează victoria macabeilor asupra conducătorului grec Antiochus Epiphanes. Împăratul grec dorea elenizarea evreilor, interzicând deținerea de Biblii.
Aceasta este vechea monedă. Pe o față se distinge chipul lui Antiochus încoronat, iar pe cealaltă față e gravat chipul zeiței grecești Demetra. Ea era zeița agriculturii. Mai jos e inscripționat numele lui Antiochus.

Directoarea muzeului, Eilat Lieber a mai spus că moneda a fost găsită chiar lângă un zid din acea perioadă. Încercați să vi-i imaginați pe evreii din Ierusalim ținând această monedă în mână și mergând la piață zi de zi, având un idol în buzunar. Era împotriva culturii evreiești, în care, după cum știți, nu este permisă gravarea de imagini cerești. În decalog se spune să nu se facă niciun chip cioplit sau înfățișări ale lucrurilor. Moneda este simbolul puterii grecilor. După ce macabeii au înfrânt Imperiul Atenian, noile monede purtau imaginea menorei.

După mai bine de 2 000 de ani, suntem bucuroși să vedem cum indiciile antice sunt aici, așteptând să fie găsite. Moneda e un bun memento că imperiile vin și pleacă, iar planurile oamenilor împotriva lui Dumnezeu vor fi nimicite.
Acea monedă amintește și de legătura de mii de ani a evreilor cu Vechiul Oraș al Ierusalimului.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 161 – 14 ianuarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Citește și:  Arheologii nu au putut confirma autenticitatea osemintelor lui Ioan Botezătorul

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =

Close