Social

O familie de romani careia Barnevernet i-a luat copiii risca si expulzarea

Autoritatile norvegiene le-au luat copiii sotilor Avramescu Cruz si cu toate ca ei au castigat in instanta, nu numai ca nu i-au primit inapoi, dar au aflat ca a fost inceputa procedura expulzarii mamei.

O-familie-de-romani-careia-Barnevernet-i-a-luat-copiii-risca-si-expulzarea
Cazul a fost prezentat de Digi24 in contextul in care opinia publica din Romania dezbatea situatia familiei Bodnariu.

Cei doi baieti Roberto si Adrian au fost luati de langa parintii lor, Andreea Sorina (cetatean roman) si Roberto Cruz (cetatean norvegian), pe 19 martie 2014, dupa ce ar fi povestit la gradinita ca au fost batuti acasa, informeaza sursa citata.

In ianuarie 2015, instanta norvegiana a decis definitiv ca acuzatiile aduse de Barnevernet celor doi soti care sufera de deficiente auditive sunt neintemeiate, insa ei nu si-au primit copiii nici pana acum, pe rol existand si un proces penal.

In luna octombrie, parintii au fost condamnati in prima instanta la cate cinci luni de inchisoare si plata unei amenzi de 3.000 de coroane fiecare si, in lipsa unei decizii definitive, politia a declansat in urma cu cateva zile procedura expulzarii mamei.

In “avertizarea prelabila” trimisa mamei cu data de 2 februarie se arata ca “autoritatile pentru imigrare pregatesc procesul de expulzare”.

“Un strain cu drept de sedere poate fi expulzat atunci cand considerente privind ordinea publica sau siguranta dicteaza acest lucru. O conditie pentru expulzare este ca, in cazul strainului, sa existe sau sa se presupuna ca exista circumstante personale care reprezinta o amenintare reala, imediata si suficient de grava impotriva considerentelor sociale de baza”, se explica in documentul citat.

Citește și:  Copii de grădiniţă, scoşi pe stradă la parada gay din Goteborg

De asemenea, mama este informata ca isi poate informa copiii cu privire la situatia aparuta, fiind invocat “binele suprem al copiilor”.

In cazul in care mama va fi expulzata, ea nu isi va mai putea vedea copiii, care raman in Norvegia. In prezent, sotii Cruz isi pot vedea baietii, plasati in localitati diferite, o data pe luna, timp de trei ore.

Contactat de digi24.ro, Ministerul de Externe de la Bucuresti a precizat ca are in atentie evolutia cazului Avramescu Cruz si ca urmeaza sa formuleze un punct de vedere.

Dupa decizia favorabila din ianuarie 2015, copiii nu s-au intors acasa deoarece in prezent nu mai pot comunica prin limbajul semnelor cu parintii, limbaj pe care il cunosteau inainte de a fi separati, acum avand nevoie de interpret.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − 70 =

Close