Articole X

Noua orientare sexuală: „Îngerii tereştri”

În timp ce societatea trecea de la un secol XX care miza pe virtuţile abstinenţei la era postmodernă în care aluziile sexuale sunt omniprezente, o noua minoritate sexuală îşi face apariţia printre cele deja existente: asexualii.

Asexualitatea este o orientare sexuală caracterizată prin lipsa de interes faţă de sex, dar care nu exclude prietenia, dragostea şi relatiile profunde cu alte persoane. Definiţia acestui termen nu este totuşi clară. Deşi asexualii nu sunt interesaţi de sex, ei simt atracţie faţă de cei din jurul lor şi pot avea relaţii de iubire. Acestea nu au însă o finalitate sexuală. De aceea, persoanele asexuale se autointitulează „îngerii tereştri”. Puţinele studii care au fost realizate pe tema asexualităţii au relevat că aproximativ 1% din populaţia globului este asexuală.

Ca şi în alte comunităţi sexuale, modul în care este satisfăcută nevoia de afecţiune diferă de la caz la caz. Unii asexuali preferă singurătatea, alţii sunt fericiţi într-un grup de prieteni apropiaţi, iar alţii manifestă dorinţa de a avea mai multe relaţii romantice.

Cum a apărut

Conceptul de asexualitate a început să fie analizat încă din anii ’40, dar a fost recunoscut abia în 1970. După 1990 a luat naştere prima comunitate asexuală şi s-au creat reţele sociale prin care persoanele cu o astfel de orientare puteau stabi conexiuni. David Jay a lansat, în 2001, o comunitate online numită „Reţeaua pentru vizibilitatea şi educaţia asexualilor”, o organizaţie care îi sprijină pe cei care se regăsesc în descrierea asexualităţii. În prezent, comunitatea online numără 4.000 de membri înregistraţi şi este cel mai mare grup de acest fel, din lume.

Controverse

Întrucât asexualitatea este un fenomen rar întâlnit şi abia acum începe să fie cercetat de psihologi, există destul de puţine date sau opinii. În acest context, discuţia de fond în cercurile psihologico-ştiinţifice este cea privitoare la legitimitatea ei ca orientare sexuală.

Cei mai mulţi specialişti sunt de părere că asexualitatea nu este normală şi că ascunde o afecţiune. „Este ca şi cum oamenii ar spune că nu simt foamea”, afirmă doctorul Leonard R. Derogatis, psiholog şi director la Centrul pentru Sănătatea Reproductivă de la Universitatea John Hopkins din Baltimore. „Dorinţa sexuală este naturală, procreerea este la fel de importantă ca instinctul de supravieţuire. Este dificil să consideri că asexualii sunt normali, în condiţiile în care nu simt nicio aplecare către sex”, a adăugat el.

Unii susţin că asexualitatea este o deficienţă sexuală hipoactivă, sugerând că este determinată de diverşi factori legaţi de mediu. Alţi medici pun asexualitatea pe seama unor anomalii cromozomiale, precum Sindromul Turner, adeseori asociat absenţei libidoului. O altă categorie de medici pune lipsa libidoului pe seama unui nivel insuficient de hormoni. Aceştia recomandă suplimente cu hormoni care să rezolve problema.

Un număr semnificativ de specialişti spun că asexualitatea este rezultatul unor mecanisme psihologice care determină fobie faţă de sex (incluzând aici şocul după un abuz sexual sau inhibiţia sexuală generată de un anumit context cultural).

O posibilă problemă etică

În pofida tuturor criticilor, asexualii se consideră normali şi nu cred că ceea ce simt este rezultatul unei confuzii legate de identitatea sexuală, a unei frici de intimitate sau unei lipse temporare a dorinţei sexuale. Asexualii spun că lipsa interesului lor faţă de sex nu are legătură nici cu celibatul, nici cu abstinenţa din motive religioase. mai mult, unii dintre cei care se declară asexuali au avut, în trecut, relaţii sexuale.

O categorie aparte o constituie cei care îşi doresc copii, deşi nu vor să aibă copii prin mijloace naturale. În cazul lor, se pune problema procreerii cu ajutorul fertilizării in vitro, sau cu ajutorul unei mame purtătoare – ambele metode controversate pe plan etic.

Destul de recent, aprinsa dezbatere privitoare la căsătoriile între persoane de acelaşi sex a adus în prim plan şi discuţia despre posibilitatea ca aceste cupluri să aibă urmaşi, prin orice mijloc pus la dispoziţie de medicina modernă. În cazul asexualilor discuţia este deocamdată doar una teoretică, fără un impact major la nivel global. Procentul de 1% nu este unul mare, dar revoluţia sexuală ar putea fi, potrivit psihologilor, abia la început.

semneletimpului.ro

Loading...
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 81 =

Close
<